Odajemo počast kaplaru Vejnu Edvardsu koji je dao život za spas civilnog stanovništva, rekao je Stjuart

Grupa pripadnika britanskih Oružanih snaga koji su od 1992-1955. godine služili u Bosni i Hercegovini posjetila je BiH ovog vikenda.

Delegacija predvođena pukovnikom Bobom Stewartom, bivšim komandantom Snaga UN-a u BiH i članom britanskog Parlamenta, u pratnji ambasadora Metju Filda (Matta Fielda), posjetila je danas Gornji Vakuf – Uskoplje, regiju u kojoj su britanske snage bile stacionirane.

Susreli su se sa načelnikom Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Seadom Čauševićem, koji je ovom prilikom rekao kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da danas u njihovoj Općini mogu ugostiti naše prijatelje iz Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu sa bivšim komadantom Snaga UN-a u BiH, pukovnikom Bobom Stjuvartom (Bobom Stewartom) i britanskim ambasadorom u BiH Metju Fildom (Mattom Fieldom). 

– Također, Iskoristio bih priliku da se u svoje ime i u ime građana općine Gornji Vakuf – Uskoplje zahvalim pripadnicima britanskih snaga, koje su u okviru mirovnih snaga UN-a od 1992-1995. godine radile na očuvanju mira u BiH. Na žalost danas se sa tugom i bolom sjećamo i prvog poginulog britanskog vojnika kaplara Vejn Edvards (Wayna Edwardsa), koji je na tom putu očuvanja mira dao svoj život u Gornjem Vakufu – Uskoplju 13.01.1993. godine – rekao je Čaušević.

Polaganjem vijenaca, delegacija je odala počast kaplaru Wayne Edwardsu koji je služio pod komandom pukovnika Stewarta u BiH i ubijen 13. januara 1993. godine u 26. godini kao prvi pripadnik britanskih Oružanih snaga koji je izgubio život tokom operacija u BiH. Stanovnici Gornjeg Vakufa – Uskoplja odali su počast kaplaru Vejnu Edvardsu nazvavši centralni most u općini po njemu 2011. godine.

– Veoma mi je drago što sam danas ovdje, zajedno sa načelnikom Čauševićem i dijelom vojnog osoblja koje je bilo stacionirano na ovom području, kako bi odali počast kaplaru Vejnu Edvardsu, prvom od 59 britanskih vojnika koji su izgubili živote u Bosni i Hercegovini devedesetih. Zahvalni smo im na njihovoj službi i zalaganju za uspostavu mira u BiH – istakao je britanski ambasador Metju Fild. 

Pukovnik Bob Stjuart (Stewart) kazao je da je ova posjeta od vitalnog značaja za mene i moje saborce. 

– Odajemo počast kaplaru Vejnu Edvardsu koji je dao život za spas civilnog stanovništva. Ali moramo se prisjetiti i žrtve koju su podnijeli svi oni koji su radili na uspostavi mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ta borba nastavlja se i danas – kazao je Stjuart.

Komentari