U Centru za obrazovanje, sport i kulturu u Gornjem Vakufu večaras je u okviru “512. dana Ajvatovice” prikazan dokumentarni filma “Ajvatovica 1990-2020. snaga vjere i tradicije”, autora Azama Mandžić, novinara i publiciste.

Riječ je o četrdesetominutnom filmu o najvećem dovištu muslimana u Evropi, rađenog u kombinaciji dokumentarističkog i reportažnog novinarskog žanra, čiju montažu potpisuje Amer Hozić

U njemu su predstavljene historijske činjenice o Pruscu, ispričano predanju o Ajvaz – dedi i njegovim dovama koje je učio 40 dana, nakon čega je raspukla stijena i potekla voda prema Pruscu.

Također, film sadrži i obraćanja vjerskih i političkih predstavnika Bošnjaka u ratnim i poratnim godinama, predstavljene su pripreme za održavanje centralne manifestacije Ajvatovice, kao i doček konjanika u Donjem Vakufu, dan prije, te kompletan put do Ajvaz – dedine stijene.

Vrlo značajan materijal za ovaj film autoru je ustupio snimatelj Irfanu Mehmedagić.

Autor je diplomirani komunikolog i u toku je pripreme odbrane master teze na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, gdje je okončao i dodiplomski studij. Uposlenik je RTV Bugojnu na mjestu novinar – urednik i iza njega je bogato novinarsko iskustvo. Od 1995. godine dopisnik je Dnevnog avaza, a pisao je i za Oslobođenje, Večerenje novine, i Sportske novosti iz Zagreba.

Dugogodišnji je saradnik IIN Preporod i član redakcije Srednjobosanskih informativnih novina SIN. Dopisnik je BH Radija 1, a radio je i za Radio Federacije BiH.

Autor je i jedinog do sada urađenog dokumentarnog filma bugojanskih ratnih jedinica “Svitanje pobjede”, te jedan je od autora filma o Ajvatovici “Vrelo istine” iz 1995. godine. Više puta je proglašavan za sportskog novinara godine u Bugojnu i Srednjobosanskom kantonu.

(Preporod.info)

Komentari