U naselju Vrbanja u kojem je jula 1993. godine počinjen stravičan zločin nad 45 bošnjačkih civila ovog i naselja Crniče i Vrpeć od strane jedinica HVO u toku je tradicionalna višednevna manifestacija „Šehidima dova, živima opomena“.

Ispred spomen obilježja u Vrbanji na kojem su ispisana imena ubijenih civila pomenutih naselja u petak u večernjim satima je održana Večer ilahija i prikazan je i dokumentarni film „Put spasa”, dok je danas održan Pohod „Put spasa Vrbanja 1993.” Učesnici pohoda prošli su dionicu kojom se iz tog naselja, u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u julu 1993., spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija. Tom prilikom je otkriveno i šesto spomen obilježje posvećeno ubijenim građanima Vrbanje.

Polaganje cvijeća na spomeniku nevino stradalim žrtvama

“Ovo je prilika da se sjetimo nevino stradalih u strašnom zločinu u Vrbanji, odamo im počast i damo podršku njihovim porodicama. Prošlost se ne može vratiti i promijeniti, ali je obaveza preživjelih da čuvaju sjećanja na stradale i istinu o događajima 1993. Na nama je da obilazimo ove spomenike, da ih održavamo i da istrajemo na tome da sestradanja nevinih ljudi zbog pripadnosti jednom narodu nikada ne zaboravi, a ovi spomenici su trajni podsjetnik na stravičan zločin nad 45 bošnjačkih civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći”, poručila je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, koja tradicionalno učestvuje na ovom pohodu.

Komentari