Savjetuje specijalista pedijatrije dr. Alisa Karahodžić

S obzirom da je od danas najavljen novi toplotni talas i veoma visoke temeprature, razgovarali smo sa našom pedijatricom dr. Alisom Karahodžić o trenutnoj zdravstvenoj situaciji na području naše općine kada su u pitanju djeca, te kako ih zaštiti od ljetnih viroza.

Situacija je dobra, naravno da uvijek ima bolesne djece, ali nema razloga za zabrinutost. Najčešći razlozi dolaska djece u našu ambulantu su svakako ljetne viroze, prije svega entero ili crijevne viroze praćene proljevom, povraćanjem i visokom temperaturom, zatim slijede respiratorne tegobe u smislu kašljanja, kihanja, bolova u grlu, visoke temprature i slično. Tu je i preventivna medicina, pregledi novorođenčadi, vakcinacija, itd” kazala nam je specijalista pedijatrije doktorica Alisa Karahodžić.

Dom zdravlja Gornji Vakuf- Uskoplje

Boravak na otvorenom se preporučuje, ali u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, kada više ne postoji opasnost od sunčanice. U našoj ambulanti do sada nije bilo slučajeva sunčanice kod djeca, ali se dosta djece javilo sa simptomima dugotrajnog boravka na suncu, da su umorna, dehidrirana, imaju glavobolju, povišenu temperaturu, itd. Posebnu opasnost predstavljaju i kućni bazeni, u kojem se djeca zaigraju i budu u vodi tokom cijelog dana, što se svakako ne preporučuje.

Kako izbjeći ljetne viroze

S obzirom da imamo puno entero ili crijevnih viroza, roditeljima bi preporučila da jedino piće koje djeca treba da koriste je voda, nikako zaslađeni ili gazirani sokovi, kako bi djeca izbjegla dehidriranje jer se djeca puno znoje. Da se izbjegava boravak vani u periodu od 11 do 16 sati tokom ovih vrelih ljetnih dana. Svakako i detaljna higijena ruku kako bi se izbjegle crijevne viroze, jer najčešće obolijevaju djeca predškolske dobi i mala školska dob. Hrana koja se koristi treba biti svježe pripremljena, da se što manje ostavlja na sobnoj temperaturi. Što manje koristiti mljeveno meso i hranu koja se brzo kvari, što više voća i povrća, vode, supu uvesti za svaki obrok zbog djece” poručila je doktorica Alisa.

Bitno je napomenuti da svaki dan u periodu od 07 do 15 sati u Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje u zgradi na Košutama ordiniraju dvije doktorice specijaliste pedijatrije, te da uprkos povećanom prilivu pacijenata, nema gužve u hodnicima.

Naila Čaušević/ Sahatkula.ba

Komentari