Srijeda, trinaesti juli. Glavna vijest na svim portalima u BiH  je da danas u Visoko dolazi Novak Đoković. Na otvorenje teniskih terena. Iskreno, u Visokom nisam nikad bio, prolazio jesam, ali  nisam nikad svraćao. Nisam ni na piramidama bio, iako stvarno imam namjeru. Kad tad ću otići na  te piramide. Hoću i ja da vidim te tunele, iskopine, pa ako ništa da imam mišljenje koje je formirano na ličnom iskustvu. Iskreno, apsolutno nemam blage veze  u vezi tih negativnih jona, i sve što ide uz to. Neko kaže da je to ubleha, prevara, glupost. Da se ljudi varaju, da je ta “piramida”  obično brdo kakvih ima na hiljade na brdovitom Balkanu. Ne znam, i ne zanima me iskreno. 

Ali jednu stvar znam. Semir Osmanagić, voljeli ga ili ne, piramide postojale ili ne, bio on šarlatan ili ne, je čovjek koji zna privući pažnju. I to pažnju na svjetskom nivou. A suština marketinga je u privlačenju pažnje na vaš proizvod/uslugu. Da budete primjećeni.

U moru internet informacija, i dezinformacija, reklama, poruka, proizvoda, usluga, ratova, pandemija, nacionalizma, rijalitija, gluposti,  i što sve ne,  bosanski “Indiana Jones” je uspio da  okrene svjetski  reflektor pažnje na  BiH. Tu je Semir kralj. Jer više  je on uradio na promociji turizma u Visokom, pa i BiH, u krajnjem slučaju, nego stotine uhljeba po raznim ministarstvima i slično. O političarima da ne govorim. 

Znači, rezultat je na kraju bitan. A rezultat je  otvorenje teniskog kompleksa u parku “Ravne 2”. I najvažnije, onaj ko će taj kompleks otvoriti. Jer to i jeste najvažnija stvar. A taj čovjek se zove Novak Đoković. 

Čovjek kojeg barem pola zemaljske kugle zna. Najmanje pola. Sportista i humanista. Pokojni Boris Tihi, bivši rektor univerziteta u Sarajevu, i moj profesor na fakultetu u Sarajevu, znao je često reći na predavanjima “da nije bitno šta se kaže, nego ko kaže”. I to je upravo ovaj slučaj. Jako je bitno šta Novak kaže, jer njegova riječ ima težinu. Njegovo prisustvo u Visokom je ono što će svijet vidjeti. A onda će za njim doći i drugi poznati sportisti, glumci, umjetnici, privrednici. To je taj pozitivni domino efekat. Subjektivna stvar je sad da li vi u sportskom smislu preferirate/volite više Novaka od Nadala, Federera ili nekog trećeg. Ali, budimo realni, kad će to Federer ili Nadal uraditi nešto ovako kao što je Novak uradio za Visoko, odnosno BiH u cjelini. 

E to je ono što je bitno. To je ono što su prenijeli svjetski mediji. Da samo par  dana nakon osvajanja Wimbledona, dvadeset i prvog grand slama u njegovoj  karijeri, najbolji teniser na svijetu, dolazi u Visoko, u BiH, da odigra nekoliko egzibicionih mečeva, i da otvori teniski kompleks. To gospodo, nije mala stvar. I to je ono na čemu treba raditi. Na promociji svoje lokalne zajednice, svoje zemlje. Semir to upravo radi. Fokus je na pozitivnim stvarima nastalim od negativnih jona. Mi smo prvaci u hvaljenju drugih ljudi, drugih zemalja, ali ne i sebe i svoje zemlje. Prvaci smo i u hejtanju svega i svačeg.  I upravo zato, kapa do poda našem “Indiana Jonesu”.  Imamo milion problema u ovom tamnom vilajetu, jer mi za svako rješenje imamo barem po dva problema.  Ali ako je nesto OK, ako je neka stvar dobra, onda treba  to i podržati. Ili smo toliko okruženi crnjacima da čak i kad je nešto pozitivno, mi to od mrene negativnosti na našim očima nismo u stanju prepoznati. I zato, još jednom,  svaka čast i sretno u daljnjem radu Semire Osmanagiću. A Novak, osvajat ce taj još turnira, i grand slamova, i doći ce on opet kod nas, ne brinite. 

Komentari