Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik su 27.07.2022. godine izvršili 26 inspekcijskih brzih kontrola. Predmetnim kontrolama su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću, trgovine, ugostiteljstva i ostale uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Fojnice i Kiseljaka. 

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 22 neprijavljena radnika, 11 poreznih obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i dva objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, doneseno je šest rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, zapečaćeno je pet poslovnih objekata i izdato je 20 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 47.450,00 KM.

Aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije se nastavlja i u narednim danima.

Komentari