21- godišnja Ana Zeko iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja, prije nekoliko mjeseci je pokrenula vlastitu proizvodnju gljiva- šampinjona. Nakon što je završila srednju medicinsku školu, otišla je u Austriju, gdje je radila kao medicinska sestra. No, uslijed pojave korone ostaje bez posla i vraća se u svoj rodni grad.

Sestra mi živi već 5 godina u Austriji, te sam se za to odlučila i ja. Međutim, kada sam tamo ostala bez posla, shvatila sam da imam veću mogućnost da uspijem i opstanem u svojoj zemlji nego u inostranstvu, pa sam se vratila. Po povratku sam dvije godine radila u jednom lokalnom restoranu, i primjetila veliku potražnju za gljivama, a nedostatak istih na tržištu“, za Agroklub priča Ana.

Najprije istražila tržište

Kada se dobro raspitala i istražila tržište, saznala je da niko na području Srednjobosanskog kantona ne proizvodi gljive, najbliži proizvođači su u Zeničko-dobojskom kantonu. Došla je do kontakta jednog proizvođača iz Zenice, koji se bavi i prodajom komposta za rast gljiva.

Početak je svaki težak, ali za sada sam zadovoljna količinom dobivenog proizvoda i cijenom prodatog. Dobila sam par većih ponuda, te s vremenom želim proširiti proizvodnju. Za sada moje proizvode uzimaju lokalni restorani i prodavnice voća i povrća, ali svakako mogu reći da je moja mjesečna proizvodnja još uvijek dosta manja od potražnje“,dodaje.

Za pokretanje proizvodnje šampinjona potreban je kompost, uređaji za stvaranje uvjeta za rast i dostavno vozilo. Do sada je gljive proizvodila podrumu veličine 10m2, gdje gljive imaju dovoljno prirodne vlage i u garaži veličine 30m2, gdje je morala postaviti uređaj za stvaranje vlage.

Želi prijaviti obrt

Prije nešto više od mjesec dana prijavila je se i obuku „Pokreni svoj posao“, koju realizuje Općina Gornji Vakuf- Uskoplje sa Udruženjem „Link“ iz Mostara. Na kraju obuke, najuspješniji polaznici će dobiti grant sredstva, kako bi prijavili obrt i pokrenuli vlastiti biznis.

Planiram izgradnju nove prostorije u zemlji, zbog boljih uvjeta i proširenja proizvodnje. Trenutno sve radim sama, kada bi proširila posao, javila bi se potreba za dostavljačem i još jednim beračem, pored mene“, ističe ova mlada djevojka.

Relativno zahtjevna proizvodnja

Jedna vreća komposta košta 12 KM, a iz nje se može dobiti 6 – 7 kilograma šampinjona. Kompostu je potrebno dvije sedmice da dozriju, te nakon toga se otvara i prekriva zemljom. Potrebno je dosta vlage pri rastu,i nakon 7-10 dana počinju prvi plodovi. Nakon što se oberu i zadnji plodovi, kompost koji ostaje možemo bez ikakve bojazni iskoristiti kao prirodno đubrivo za vrt, što i Ana radi.

Pa mogu reći da je proizvodnja relativno  zahtjevna, potrebno je dosta vremena da shvatiš kakvi uvjeti zapravo pogoduju za uzgoj.  Potrebno je da sam uvijek tu, jer šampinjoni ne podnose niti  previše visoku, a ni previše nisku temperaturu. Mogu reći da se isplati, ali na veće količine. Ja bi u svakom slučaju preporučila svakome da pokuša“, poručuje Ana Zeko.

Naila Čaušević/ Agroklub.ba

Komentari