U Mostaru je prije par mjeseci porušeno partizansko groblje. Necivilizacijski čin, jer spomenici se ne uništavaju, oni su tu da nas opominju, da pamtimo, da učimo, i ne zaboravljamo, a ne da ih rušimo. Neko ukrade metar drva iz šume, da prehrani porodicu, i uhapse ga isti dan, a opet, neko polupa stotine nadgrobnih spomenika i niko ništa nije vidio ni čuo.

Ma nemoj. 

A opet, iz tog istog Mostara ima neko ko ruši rekorde, a nije još ni punoljetan. “Mala sirena” koja je učinila više za BiH nego svi političari zajedno. Gledati šesnaestogodišnju djevojku sa suzama u očima,  na pobjedničkom postolju i sa zlatom oko vrata, u seniorskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Rimu u utrci na 200 m delfin, dok u pozadini se čuje himna BiH, NEPROCJENJIVO. Neke stvari se fakat ne mogu kupiti novcem. Nisam neki ljubitelj sporta općenito, ali zbog ovakvih anomalija kao što je Lana Pudar sport ima čari. Ovo je tema za film. I to film naučne fantastike, jer kako drugačije objasniti njen uspjeh. Neko se sprema u Miami Beach, a neko u Orebiću, zezali su se prijeratni nadrealisti. A opet “Mala sirena” nije pobijedila zbog uslova koje je imala, nego upravo suprotno. 

Ona je David koji je pobijedio Golijata.

Ona je  inat koji je rođen na ovim prostorima. 

Ona je sve ono dobro od čega su  satkani Bosanci i Hercegovci. 

Sport i kultura su uvijek bili najbolji ambasadori bilo koje zemlje, pa tako i naše. Za Džeku, Lanu, Nurkića, Tanovića,  su čuli u najudaljenijim dijelovima planete. I to je bogatstvo ove zemlje. Ali od patriotizma se ne živi gospodo, a država ako nastavi sa ignorisanjem nekih drugih Lana, mladih i uspješnih ljudi, oni će otići. I zato, pamet u glavu državo. 

I još nešto, ovakva djeca kao Lana zaslužuju pažnju u medijima, a ne neke pjevaljke, plastične zvijezde i iskompleksirani influenseri. Moramo cijeniti prave vrijednosti truda, zalaganja, borbe i požrtvovanosti. 

Zato nemojte rušiti spomenike, rušite predrasude, rušite zidove koji nas razdvajajaju, rušite stereotipe, rušite rekorde. 

P.S. Vidimo da se sad političari takmiče u hvalospjevima na Lanin račun. Bježi Lana od njih, ograjsat ćeš!

Komentari