Domaći proizvodi, napravljeni po tradicionalnim recepturama su sve traženiji, pa sve više porodica pronalazi perspektivu upravo u domaćoj proizvodnji. Dušanka Šurlan, živi u Novom Gradu, i prije sedam godina je napravila veliki iskorak, napustila posao u firmi i okrenula se poljoprivredi.
“2015. godine sam dala otkaz u jednoj veoma dobroj firmi, ali sa nenormalnim radnim vremenom. Majka sam tri kćerke, koje su tada još uvijek bile mlade i jako puno sam im nedostajala. Tada nisam imala vremena ni za njih, ali ni za sebe, i odlučila sam napraviti prekretnicu”, priča Dušanka za Agroklub.
Šta dalje?!
Bila je jako ponosna na sebe, ali ne zadugo, nakon nekoliko dana ushićenja, zapitala se: “Šta sad?”
Uz podršku supruga Gorana razmatrala je čime bi se to mogla baviti, a s obzirom da nije bila spremna na posao u drugoj firmi, odluka je pala na poljoprivredu. Kako je njena majka posjedovala imanje u selu Petkovac, odlučili su upravo tu pokrenuti proizvodnju, ali problem je bilo navodnjavanje, s obzirom da nema vode u blizini.
O kojoj god kulturi je razmišljala, voda je predstavljala problem, pa je odlučila napraviti bunar, s namjerom da zasade malinu i prerađuju je. Pozajmila je novac i uložila ga u iskopavanje bunara, što nije polučilo rezultata, jer vode i dalje nije bilo. Ovaj neuspjeh joj je teško pao, pogotovo što je potrošila novac, a ništa nije dobila. Nastavila je istraživati i saznala za šipak (šipurak), te da njemu ne treba voda za rast.
Sadnice od Omera Begovića
“Putem interneta sam našla jednog čovjeka u Gornjem Vakufu koji je prodavao sadnice šipka i tako je nastao naš prvi zasad od 300 sadnica. To je relativno nova kultura u plantažnom uzgoju, neobična i samim tim bilo je i raznih komentara. Međutim, ja sam vjerovala u sebe i svoju ideju i jako mi se dopalo što osim pekmeza može još mnogo toga da se napravi”, ističe Dušanka.
U međuvremenu se povezala sa ljudima iz Hrvatske i Srbije koji su imali svoje plantaže i dosta od njih učila, pa je odmah zasadila još 300 sadnica. Veoma je sretna što je kroz ovaj posao upoznala mnogo dobrih ljudi koji su joj pomogli, pa je svoj biznis nazvala “Naše teglice“. Druge godine su već imali prvi, simboličan urod i napravili prvi pekmez koji su podijelili sa prijateljima koji su im nesebično pomagali.
“U narednim godinama sam jako puno radila, kako na svojoj plantaži tako i kod mnogih drugih za dnevnice i polako ulagala u posao. Iskreno nije bilo lako, ali ja sam uporna, željna znanja i naravno ne očekujem da se bilo šta desi preko noći. Moj suprug radi i na prvom mjestu je trenutno školovanje naše djece. Cijela porodica mi jako puno pomaže onoliko koliko ko stigne od posla i škole”, kaže Dušanka koja glavni posao oko plantaže vodi samostalno uz pomoć svoje 82-godišnje majke.
Svaku dobijenu nagradu ulaže u opremu
Prijavljivala se i na razne edukacije i manje projekte, pa je 2018. godine u organizaciji Razvojne agencije RS od 30 poslovnih ideja osvojila prvo mjesto i novčanu nagradu. Od tog novca je kupila profesionalnu pasirku, jer su do tada sve radili ručno. Ova nagrada bila i veliki vjetar u leđa. Prošle godine je osvojila drugo mjesto u organizaciji IMPAKT-a i opštine Novi Grad, pa je i taj novac uložila u opremu.
“Uz pomoć dobrih ljudi (Klaster Una-Sana, op.a.) smo do sada sve prodali, čak nemamo ni dovoljno od sezone do sezone. Ove godine je plantaža u punom rodu i jedva čekam da krene berba i punjenje teglica”, ističe.
“Moja starija kćerka je radila maturski i diplomski rad na temu uzgoja i prerade šipka. Učimo se, edukujemo i sarađujemo sa drugim kolegama iz Drvara i puni smo mašte i energije za razne delicije od šipka (liker, čaj, sok…). S obzirom na opremu koju imam, velika želja mi je prerada paprike i paradajza, ali problem je voda. Zato je to ove godine prioritet za rješavanje. Dobili smo nagradu i od opštine u saradnji sa CEFE-om i nadam se da ćemo sa tim riješiti i taj problem. Bože zdravlja”, poručuje Dušanka.
Pekmez “Naše teglice” pravi se prema receptu Dušankine bake, na tradicionalan način bez dodataka. Šipak se bere na njihovoj plantaži, a usput otkupljuju i divlji šipak. Samo najkvalitetniji plodovi idu u preradu, a gramažu (350 ml, 720 ml) i vrstu šećera, prilagođavaju potrebama i željama kupaca. Pekmez je jako zdrav, bogat je vitaminima C, D, P, K, B1, B2 i velikim količinama minerala natrijuma, željeza, selena… Ljekovito djeluje na podizanje imuniteta, sprječava malaksalost, čisti krv, pomaže kod bolesti bubrega, potiče probavu, dobar je za reumatizam, a koristi se i kao afrodizijak. Prije prodaje redovno urade mikrobiološku i hemijsku analizu na banjalučkom institutu “Slaven”.
Zajedno sa majkom već vrijedno radi na pripremi ajvara i prerađevina od paprike i paradajza iz domaće proizvodnje, pa uskoro očekujte nove “Naše teglice” u prodaji, a vrše i usluge pasiranja paradajza.