U Velikoj sali JU “Centar za obrazovanje i kulturu” Gornji Vakuf- Uskoplje, jučer je upriličeno potpisivanje ugovora za start up- ove i stručno osposobljavanje sa ili bez zasnivanja radnog odnosa između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, poslodavaca i kandidata koji su zadovoljili uslove.

Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice FBiH u junu ove godine je objavilo javni poziv koji je za cilj imao omogućiti stručno osposobljavanje, odnosno sticanje odgovarajućeg radnog iskustva za 100 povratnika/članova povratničkih domaćinstava sa VSS, čime će se dodatno povećati njihova konkurentnost na tržištu rada, te stvoriti bolji uslovi za zapošljavanje.

Ovim programom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica obuhvaćeno je 12 start up-ova i 18 osoba za stručno osposobljavanje sa i bez zasnivanja radnog odnosa, sa područja općina Gornji Vakuf- Uskoplje, Jajce, Kupres, Glamoč i Donji Vakuf. Prisutnima se najprije obratio Općinski načelnik Sead Čaušević, a zatim predstavnici ministarstva Edin Doljančić i Emira Hadžialić, koji su ovu priliku iskoristili da pripravnicima čestitaju na budućem stručnom osposobljavanju, te se zahvale poslodavcima što su prepoznali ovu priliku i učestvovali u navedenom programu.

Naša općina bila je domaćin današnje svečanosti gdje je u prostorijama JU Centar za obrazovanje,sport i kulturu upriličeno potpisivanje ugovora za korisnike start up-ova i stručnog osposobljavanja.

Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti mlade ljude i poslodavce iz Jajca, Kupresa, Glamoča, Donjeg Vakufa i naravno naše općine. Ukupno 7 volontera sa područja naše općine svoje prvo radno iskustvo sticat će kroz rad u našem općinskom organu uprave, JU Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje, Saraj-komerc d.o.o. i Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf“, saopćio je Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

Sahatkula.ba

Komentari