Proteklog 03. decembra 2022. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu upriličena je dodjela nagrada za Drugi literarni konkurs „Isnam Taljić“ na temu „Bošnjaci, svjedočimo da jesmo“.  Konkurs i ceremonija dodjele nagrade pobjednicima organizirana je  od strane nevladine organizacije Bošnjaka iz Sjeverne Amerike, Izdavačke kuće “Behar Publishing” , Islamskog  kulturnog centra “Behar”, Grand Rapidsa, Michigana, Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Karolini i Islamskog centra Belmont u New Yorku. Entuzijasti okupljeni u ovim institucijama su svjesni važnosti čuvanja i njegovanja identiteta Bošnjaka u cijelom svijetu, a najbolji način jeste kroz kulturološke i umjetničke forme kako bi dugotrajno ostalo i za buduće generacije bude osvjedočeno vrijeme kroz koje trajemo.

Autori i autorice su od maja do septembra 2022. godine slali svoje radove iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Amerike i širom svijeta gdje žive Bošnjaci koji svoju ljubav i pripadanje bošnjačkom narodu iskazuju kroz književna i druga umjetnička ostvarenja. 

Ukupno 69 literarnih radova na temu „Bošnjaci, svjedočimo da jesmo“ našlo  se u jakoj konkurenciji. Stručni žiri je bio sastavljen od eminentnih imena, čuvara bošnjačke književnosti i tekovina bosanskog jezika i kroz naše sadašnje vrijeme : akademik prof. dr. Ferid Muhić, prof. dr. Fahira Fejzić Čengić, književnica Šefka Ličina, doc. dr. Emir Džambegović, prof. Edip Makić, ali i dodatni članovi komisije za radove na engleskom jeziku , prof. dr. Haris Alibašić i prof. magistar Mediha Škoro.

Nimalo lagan zadatak nisu imali u odabiru  prve, druge, treće nagrade za prozne forme, te nagrade za pjesmu kao i otkupne nagrade za tekstove koji će se naći u zbirci „Savremene bošnjačke priče“ idućeg proljeća. Od ove godine ustanovljena je i zasebna kategorija za njegovanje govorne tradicije Bošnjaka na cijeloj teritoriji govornog bosanskog jezika.

Nagrada je nazvana po imenu velikog bošnjačkog pisca Isnama Taljića kojem su posvećene prve minute ove svečane ceremonije uz prigodno obraćanje njegove supruge Elide Taljić.

Posebno značajno za našu Bosnu i Hercegovinu,  Srednjobosanski kanton i grad Bugojno jeste činjenica da je dobitnica Prve nagrade za najbolji rad Vernesa Manov iz Bugojna. Vernesa Manov je u svom radu  vrlo vješto i mozaično ispreplela nekoliko različitih proznih formi i na taj način ovjekovječila književnu misao o pitanjima identiteta, tradicije, naroda iz perspektive savremenog trenutka kojem svjedoče ovdašnje generecije, te jasno ukazujući na to da njeno djelo nije rezultat historijskog istraživanja prošlosti, već brige da u budućnosti pisana ostavština ne bude osiromašena za period koji traje i kojim se bave životi sadašnjih generacija, a koji nije nimalo znemarljiv zbog izazova, iskušenja i mnoštva tema o kojima se kroz književna djela trebaju ostaviti tragovi o postojanju.

Po njenim riječima, očito je da je ovo godina najvećih nagrada do sada u njenom životu jer je prošli mjesec njen pedagoški rad okrunjen nagradom „Najbolja nastavnica regiona“ Asocijacije ANNEX YU.

Oduševljena je što se našla u društvu divnih književnih stvaralaca koji su u subotu, zahvaljujući organizatorima navedenim na početku teksta, te se zahvaljuje svima od srca za emociju koju su izazvali kod publike, a posebno prigodno se obratio i umjetnički direktor i član Organizacionog odbora, gospodin Fehim Kriještorac, koji je stigao čak iz Floride da uveliča ovaj događaj i uruči nagrade i plakete pobjednicima. Sreću nije skrivala ni zbog činjenice da su draga lica njenih roditelja, rodbine,prijatelja, prijateljica, saradnica i učenica bila prisutna na ovoj ceremoniji.

Prvonagrađena Vernesa Manov

Nagrada „Isnam Taljić“ joj mnogo znači zbog činjenice da je dobivena na svjetskom rangu, a ipak, u svojoj biti ima obilježje genetskog koda naroda kojem pripada, čiju sudbinu nosi.

Voditeljica programa u Bošnjačkom institutu, Emina Čengić Bunjo, te izvođači ilahija, Damir Đuhić i Alem Saračević, učinili su da program „Večer Isnama Taljića i dodjele nagrada“ bude na visokom profesionalnom, institucionalnom i umjetničkom nivou što i zaslužuje jedna ovakva manifestacija za koju su organizatori iz Amerike zaista učinili veliki napor.

Pored naše Vernese Manov  iz Bugojna, dobitnici nagrada na ovom konkursu su i :

Edin Balta iz Sarajeva , Elvedin Subašić iz SarajevaKemal Ljevaković, iz Tešnja,
Haris Avdukić iz Breze,
Denisa Međedović iz Novog Pazara, Sanžak, Amela Avdić-Unkić iz Gradačca,

Amina Kapo-Balta iz Sarajeva , Samira Hodžić Kajtezović iz Velike Kladuše; Velid Bajramović iz Sarajeva, Muhamed Halilović iz Zenice, Muamera Mulić iz Novog Pazara , Senada Đešević iz Plava, Smaila Balić Rahmanović iz Bihaća,  Sadik Idrizi Aljabakiz Prizrena, Emina Đelilović-Kevrić iz Sarajeva, Enes Topalovića iz Norveške , Anida Mehičević iz Atlante za rad na engleskom jeziku.

Svi su sretni što su ovim nagradama dobili potvrdu da se književno stvaralaštvo i u svijetu i kod nas prizna nekad i na pravi način kao što se to desilo na dodjeli ovih nagrada, te se nadaju da će se i mnogobrojni drugi autori i autorice motivirati da podržavaju svojim  umjetničkim stvaralaštvom ovakve programe i u svijetu, a i kod nas.

Sahatkula.ba/ Vernesa Manov

Komentari