Uslijed snijžnih padavina koje su padale tokom cijele noći, saobraćaj je otežan na svim putnim pravcima. Tokom noći ranog jutra zabilježeno je nekoliko saobraćajnih nesreća na području našeg kantona. U naselju Čaušlije, na putnom pravcu Donji Vakuf- Bugojno sinoć se desila nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a pet osoba je povrijeđeno. Veliki je broj i nesreća u kojima nema teže povrijeđenih. Posebno naglašavamo da na put ne krećete bez zimske opreme, jer na taj način ugoržavate i sebe i druge, te da oprezno vozite.

U zapadnoj i centralnoj Bosni pada snijeg ponegdje jačeg inteziteta i zadržava se na kolovozu. Posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ga na kolovozu ima do 5 cm.

Na putnim pravcima Ripač-Bosanski Petrovac, Drvar-Bosanski Petrovac, Risovac-Blidinje-Posušje, Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište, kao i na putevima na području Bosanskog Grahova dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Na području Odžaka magla smanjuje vidljivost do 100 metara. Tokom dana, zbog temperaturnih inverzija, povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uslova vožnje, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Sahatkula.ba/ BIHAMK

Komentari