Prva grupa od 285 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je oko 6.30 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu otputovala u Medinu.

Hadžije su se prije polaska okupile u Džamiji kralja Fahda, gdje im se prigodno obratio Dževad-ef. Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Putovanje kreće nakon dugih i pomno planiranih priprema koje su trajale nekoliko meseci. Mogu kazati da smo sve pripreme obavili vrlo detaljno. Sobe za hadžije su već osigurane, pa će oni koji danas dođu, odmah biti smješteni u hotele i spremni za provođenje detaljnog programa“, kazao je efendija Hadžić.

Najavio je da je posjeta Revdi planirana već za 15. juni, a hadžije će prije samog polaska u Mekku posjetiti još nekoliko važnih lokacija.

„Do 19. juna sve hadžije iz Bosne i Hercegovine će boraviti u Medini, nakon čega će se premjestiti u Mekku, gdje će se pripremati za ibadete. Nadam se da će hadžije biti zdrave i da će se pridržavati svih preporuka na koje smo im ukazivali tokom naših sastanaka“, rekao je Hadžić.

Kako je istakao, u timu vodiča su iskusni i stručni ljudi koji su spremni dati sve od sebe i biti na raspolaganju hadžijama.

Glavni vodič prve grupe, Izet-ef. Čamdzić je u razgovoru za Agenciju MINA pojasnio kako je nada i dova svakog hadžije da se sa ovog putovanja vrati čist od grijeha i spreman započeti novu stranicu života.

„Poruka hadžijama je da bez treme i smireno krenemo u goste Uzvišenom Bogu, te da čistog nijeta i onako kako smo se pripremili, sve obavimo kako Gospodar od nas zahtjeva. Sretni smo da ovogodišnji hadž počinje sad“, kazao je efendija Čamdžić.

Ajša Mahmutović na hadž ide zajedno sa svojim suprugom, a posebno ističe osjećaj zahvalnosti i zadovoljstva zbog ovakve prilike i mogućnosti.

„Očekujem da ćemo se vratiti riješeni nekog osjećaja egoističnosti i veze sa materijalnim svijetom. Idemo u posjetu Poslaniku, a.s., o kojem smo učili od malih nogu“, kazala je Mahmutović.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54 posto muškaraca i 46 posto žena, dok najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Hadžije su podijeljene u 47 grupa.

Planirano je da sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu danas u 17.35 sati prema Medini poleti još jedan avion s hadžijama iz Bosne i Hercegovine.

Za 13. 14. i 15. juni također su planirana po dva leta dnevno. Hadžije bi se u domovinu trebale vratiti na isti način od 5. do 8. jula.

MINA

Komentari