Danas nas očekuje nestabilno vrijeme uz nalete kiše, pljuskova i grmljavine kojih će biti u većem dijelu Bosne i Hercegovine od poslijepodnevnih sati. Lokalno će biti nevremena uz veću količinu kiše, led i jak do olujan vjetar.

U jutarnjim i prijepodnevnim satima utorka sve više oblačnosti će pristizati sa zapada. Oko sredine dana očekuje se dolazak prvog olujnog sistema koji bi stigao preko Italije i Jadrana na sjeverozapad Bosne, a kasnije se kretao ka Posavini i Semberiji. Donosio bi nalet jače kiše, grmljavine uz jak vjetar a lokalno i led.

To bi bio uvod u ono što slijedi od kasnih poslijepodnevnih sati utorka. Naime, nad sjevernim i srednjim dijelom Jadrana moguće da se formira jaka konvektivna linija nestabilnosti koja bi kasnije iza 16 sati donijela prolazne padavine većem dijelu zemlje. Kiša, pljuskovi, grmljavina, jak do olujan vjetar i lokalno led, ponovo bi najviše na udaru bili sjeverozapad, sjever, sjeveroistok te dio centralne Bosne.

Jug Hercegovine bi bio miran tokom utorka, a krajem dana pljuskova lokalno može biti u sjevernim dijelovima Hercegovine.

Nalet lokalno olujnog nevremena koji bi nas zahvatio iza 16 sati bi napustio našu zemlje oko 21 sat. Nestabilno vrijeme bi se nastavilo i u noći na srijedu uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, moguće je formiranje “squal line” ili linijskih nestabilnosti koji bi počinjale sa Jadrana.

U ranim jutarnjim satima srijede sa sjevera će postepeno prodirati osjetno hladniji zrak praćen prolazno pojačanim sjevercem. To će donijeti osjetno niže temperature u srijedu, biće opet kiše, pljuskova i grmljavine u većem dijelu zemlje uz lokalno obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne, navodi Bh. meteo.

HAYAT.BA

Komentari