Prvi festival „Žena s knjigom“ bit će održan od 22. do 27.08.2023. godine u Mostaru, gradu koji je kroz civilizacijski period razvoja čovječanstva bio rasadnik pjesničkih duša i ambijent u kojem se stvaraju divna i nezaboravna djela. Pored ove činjenice nije zanemarljiva i činjenica da grad koji pripada UNESCO baštini ima i mnogo nematerijalnog bogatstva među kojima su i književna djela, kako nekadašnjih, tako i sadašnjih autora i autorica.

Festival književnica „Žena s knjigom“  je susret književnica i okupit će  55 pjesnikinja iz 15 zemalja što je fascinantna činjenica obzirom da se radi o prvom festivalskom izdanju ove prirode.

Vernesa Manov

S ponosom navodimo činjenicu da jedna od  učesnica festivala i književnica dolazi i iz Srednjobosanskog kantona i grada Bugojna i jedina je predstavnica iz ovog dijela zemlje na ovom međunarodnom susretu, a riječ je o bosanskohercegovačkoj književnici Vernesi Manov koja će učestvovati čak u dvije festivalske večeri i to sa dva autorska književna koncepta, poezijom „POETKA ŽENSKOG SRCA“ i performansom „ ŽENSKE PRIČE SA TEATARSKIH DASAKA VIRE“. Vernesi učešće na ovom festivalu mnogo znači zbog susreta sa mnogobrojnim književnicama, ali i zbog činjenice da se kroz sadržaje u svojih dvanaest autorskih knjiga, desetine međunarodnih ostvarenja i kroz svoju scenski postavljenu sevdah momodramu bavi različitim aspektima iz života, djelovanja i postojanja djevojčica, djevojaka i žena, smatrajući da se kroz književnost regiona jako malo autori i autorice istinski bave ovim važnim temama u savremenoj književnosti. Skrenuti pažnju umjetnošću na ženske životne teme je zasigurno neophodno potrebno u svim društvenim tokovima.

Sve je počelo od sjajne zamisli tri sjajne književnice, Edhije Mahić, Enise Bukvić i Bisere Suljić Boškailo. Ove tri književnice su emocije prema svojoj zemlji i književnosti pretočile u ideju o susretu književnica kojima je pisanje knjiga jedna od važnijih motivacija u životu i postojanju.

Vrlo bogat festivalski program je podijeljen po temama kojima se bave književnice u svom pisanju u sljedeće programske sadržaje:

23.08.2023. – PITANJE IDENTITETA

24.08.2023. – PISANJE KAO TERAPIJA

25.08.2023. – KNJIGA I ŽENA

26.08.2023. – PJESMOM DA TI KAŽEM

27.08.2023. – ONLINE RADIO BH DIJASPORE SA NAIDOM RIBIĆ

Programi će se održavati na nekoliko lokacija u gradu Mostaru i to u Narodnoj biblioteci Mostar, Yunus Emre Institutu, Muzeju Hercegovina i Lutkarskom pozorištu Mostar u kojem je planirano za 22.08.2023. godine i svečano otvaranje festivala uz susret sa dječijim piscima. Autoricama koje zbog daljine nisu u mogućnosti doći u Mostar bit će omogućeno online učešće i predstavljanje književnog stvaralaštva 27.08.2023. godine.

Organizatorice su ponosne na činjenicu da književnice dolaze iz mnogih krajeva svijeta što ovaj festival svrstava u rang svjetskog festivala. Vlasnica Radija BH dijaspore, autorica i jedna od učesnica, Naida Ribić pokrenula je koncept predstavljanja autorica do samog održavanja festivala u emisiji „U GOSTIMA KOD NAIDE -live“ . Ova sjajna ideja će omogućiti svima da i samo održavanje festivala bude ljepše i kvalitetnije.

Kvaliteti i ljepoti festivalskog slavljenja lijepe pisane riječi iz ženskih duša doprinijet će i štampanje knjige Lirski buket sa odabranim književnim radovima uvrštenih u festivalski program što raduje  organizatorice i učesnice.

Radio  BH dijaspore  je stalni medijski pokrovitelj, ali pozivamo i sve one koji mogu i žele da promovišu  informacije o ovam sjajnom festivalu.

Pored Radija BH dijaspore saradnici u organizaciji festivala su:

– Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj,

– Svjetsko udruženje žena BiH,

– Udruženje žena «Vrba» Gnojnice, Mostar,

– Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar,

– Grad Mostar.

Ovom prilikom Vernesa se zahvaljuje načelniku Općine Bugojno, gospodinu Hasanu Ajkuniću, za podršku u učešću i boravku na festivalu, organizatoricama, ali i svim medijima koji će promovisati ovaj jedinstveni festival i njen književni angažman.

Književnica na kraju poručuje da je „ŽENA S KNJIGOM – ŽENA SA VIZIJOM“ i poziva sve koji vole književnost i umjetnost da budu dio ove divne festivalske atmosfere.

Komentari