Nažalost, sve više je ljudi koji nam se javljaju sa pričom da su im divlje svinje uništile usjeve. Dolazi jesen, vlažnije vrijeme i divljač će sve češće silaziti u naselja i praviti štetu. Javila nam se i Irma Bešić, koja živi u selu Vrse, i bavi se poljoprivredom. Ima 8 muznih krava i proizvede oko 2.000 litara mlijeka mjesečno. Za potrebe prehrane stoke ove godine su posijali oko 30 dunuma silažnog kukuruza. Kaže da njen suprug Senihad već mjesec dana svaku noć čuva i obilazi kukuruze, ali sinoć su divlje svinje došle i napravile ogromnu štetu. Ni sama ne zna kome da se obrati kako bi bar malo ublažila štetu, ali i da se poduzme nešto da se zaštite ostale plantaže.

Pored stočarstva, bave se i voćarstvom. Imaju jedan dunum pod zasadom aronije, od koje prave sok, ali i prodaju u svježem stanju. Plantažu maline planira uništiti, jer se ni nakon mjesec dana od berbe, cijena još uvijek ne zna.

Irma je mlada i vrijedna žena, koja se pored proizvodnje voća i povrća, bavi i preradom, te pravi domaće zimnice, salate, sokove, džemove i ajvar.

Komentari