U džematu Voljevac, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gornji Vakuf danas je proučena hafiska dova šesnaestogodišnjoj Nedžmi Mašetić.

Riječ je o drugoj hafizi mekteba Voljevac, koja je hifz učila pred džematskim imamom Admir-ef. Malanovićem. On je u okviru protokola, uz glavnog imama Hidajet-ef. Polovinu, poželio dobrodošlicu prisutnima.

Hafiza Nedžma je trenutno najmlađa hafiza na području muftiluka travničkog, a muftija dr. Ahmed-ef. Adilović je ovom prilikom istakao da se iz njene posvećenosti mogu uzimati životne lekcije.

– Činjenica da je Nedžma još u toku mektepske pouke naučila Kur'an napamet je nešto što treba isticati. Njene i primjere slične njoj trebamo navoditi kao nešto što  može biti putokaz omladini. Oni su pokazatelj da se mlada osoba može posvetiti onome što je dobro i da se na taj način mogu ostvariti veliki rezultati – rekao je dr. Adilović.

IMG_6592-01-01.jpeg - Gornji Vakuf: U Voljevcu proučena hafiska dova šesnaestogodišnjoj Nedžmi Mašetić
Muftija Adilović: Hafiska dova kao radost i motivacija 

Dolasci na hafisku dovu, kako je podsjetio muftija Adilović, mogu biti svojevrsna motivacija za ulaganje truda u svakodnevnici.

– Nije nam kasno da se i ovim povodom preispitamo o tome šta još možemo učiniti za nas same, naše porodice, naše džemate i našu domovinu. Ovo je lijep trenutak, ali ne dozvolimo da bude samo to. Neka bude motivacija nama za konkretno djelovanje – poručio je muftija Adilović.

Hafisku diplomu novoj hafizi je uručio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je, osvrćući se na činjenicu da je nova hafiza polaznica mekteba, podsjetio da učenici dolaskom na mektepsku pouku usvajaju vrijednosti i znanja sadržana u Kur'anu i sunnetu.

– Kur'an upućuje na ono što je ispravnije, pravednije, moralnije, trajnije, te na ono što kod čovjeka ostavlja ispravan put. Allahova riječ je ono što je naša potreba, ono što nas drži na okupu i drži nas na onome što je naš spas na ovom svijetu. Onaj koji u sebi nosi makar jedan kur'anski ajet neće biti napušten od Gospodara – kazao je reisul-ulema.

IMG_6594-01.jpeg - Gornji Vakuf: U Voljevcu proučena hafiska dova šesnaestogodišnjoj Nedžmi Mašetić

Vrijednim pohvale je ocijenio pristup Kur'anu koji je uočljiv kroz proces mektepske pouke i nastave u medresama.

– Kao reisul-ulema moram kazati da sam jako zadovoljan time kako naša djeca u mektebima i medresama pristupaju Kur'anu. Poseban je primjer poput današnjeg, da djeca u mektebu, pred imamom nauče Kur'an napamet. To je posebno priznanje ovom imamu i džematu – rekao je reisul-ulema Kavazović.

U svjetlu primjera današnje hafiske dove, prisutne je posavjetovao da nastoje prepoznati talente svoje djece i učenika, te ih u skladu s njima usmjeravati.

– Hafiza me je podsjetila na odnos muslimana prema našoj ženskoj djeci, prema našim suprugama i majkama. Ona nas opominje i nauk nam je da u njoj ne trebamo samo vidjeti dijete koje je naučilo Kur'an napamet. Ona nam svjedoči tome šta znači upornost i odricanje, te nam skupa sa njenim efendijom može biti uzor u životu – istakao je reisul-ulema.

Džemat Voljevac za Komisiju priprema još dva hafiza, a hafiza Nedžma svoje školovanje nastavlja u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

(MINA)

Komentari