Petak, 1. mart, nije samo običan neradni dan. To je dan koji bi trebao biti obilježen ne samo kao slobodan dan od posla ili škole, već kao prilika da slavimo našu nezavisnost.


Bosna i Hercegovina, zemlja bogata historijom, raznolikom kulturom i predivnim pejzažima, često pati od nedostatka istinske ljubavi i pažnje od strane svojih građana. Naša borba za nezavisnost bila je dugotrajan proces, ispunjen suzama, gubicima i hrabrošću, čini se da smo negdje usput izgubili dio te strasti i predanosti.
Naša borba nije bila uzaludna. Ona je utkana u svaki kamen, svaki osmijeh, svaku suzu.

Koliko nas zaista slavi ovaj dan, osim što koristimo priliku za duži vikend?

Patriotizam nije samo riječ – on je življenje. Gdje su kuće koje ponosno ističu zastavu Bosne i Hercegovine? Gdje su auti ukrašeni šalom zemlje? Gdje su zastavice koje se vijore s ponosom, mirisi i privjesci koji odaju poštovanje našoj domovini? Ne trebamo samo govoriti o ljubavi prema našoj zemlji, već ju trebamo pokazati u djelima i svakodnevnom životu.

Sada je vrijeme da se probudimo, da se sjetimo i ponosno istaknemo ljubav prema našoj zemlji. Mi, koji smo imali privilegiju da se rodimo ili živimo u Bosni i Hercegovini, imamo nešto što mnoge druge države nemaju. Naša zemlja je bogata kulturnom i historijskom baštinom koja zaslužuje da bude slavljena.

Hajde da probudimo svijest kod sebe i drugih. Pričajmo djeci, pričajmo drugima, o važnosti ljubavi prema našoj državi. Neka naše zastave, naša obilježja, naši emblemi budu vidljivi i ponosno recimo: “Ja sam Bošnjak, ja sam Bosanac i Hercegovac, i ovo je moja država.” Neka nas ne bude sramota naše pripadnosti, već neka bude razlog za ponos.

Možda nemamo najljepše plaže ili najviše planine, ali Bosna i Hercegovina ima nešto što nema nijedna druga zemlja – našu zajedničku borbu, naše suze i našu snagu. Naša zemlja je možda izmučena i razdirana, ali ona je također ispunjena nadom, ljubavlju i ponosom. Jer gdje god da odemo, Bosna i Hercegovina će uvijek biti u našim srcima.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine trebao bi biti ne samo dan slave, već i dan zahvalnosti i ponosa. Zahvalnost za sve one koji su dali svoje živote za našu slobodu i ponos zbog toga što smo dio ove jedinstvene i nevjerojatne zemlje. Neka nam taj dan bude podsjetnik na našu prošlost, motivacija za budućnost i prilika da se okupimo i slavimo ljubav prema našoj Jednoj Jedinoj – Bosni i Hercegovini.

Neka svijet vidi našu ljubav prema našoj zemlji, neka osjete snagu našeg zajedništva i neka znaju da je Bosna i Hercegovina, naša domovina, nešto posebno – mjesto gdje se tradicija susreće s modernošću, gdje se različitosti slave i gdje se s ponosom nosi titula Bošnjaka, Bosanca ili Hercegovca. Neka nam Dan Nezavisnosti bude podsjetnik da smo dio nečega velikog i vrijednog poštovanja, te neka nas motivira da svakog dana gradimo bolju budućnost za naše generacije koje dolaze.

Povodom ovog posebnog dana, pozivamo sve građane da nam se pridruže u petak u 13:00 kako bismo dostojanstveno obilježili Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Krenimo zajedno od gradskog parka do šehidskog mezarja, gdje ćemo položiti cvijeće i proučiti fatihu svim šehidima općine Gornji Vakuf – Uskoplje. Neka naše zajedničko prisustvo bude simbol naše jedinstvenosti i posvećenosti ovoj zemlji koju svi volimo. Jer u konačnici, u petak nije samo neradni dan – to je dan kada slavimo naš rođendan, dan kada slavimo sve ono što smo zajedno postigli i što nas čini ponosnima što smo Bosanci i Hercegovci.

Neka to bude prilika da se ponovo zapitamo što možemo učiniti kako bismo ojačali naš patriotizam, kako bismo pokazali svijetu i samima sebi koliko volimo ovu zemlju.

Bosna i Hercegovina nije samo zemlja na karti – ona je naš dom, naša ljubav, naša borba.

Autor: Sahatkula.ba/Sead Muminović

Komentari