Danas, u Gornjem Vakufu – Uskoplju, svečano je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Okupilo se oko cc 700 ljudi, simbolizirajući zajedništvo i ponos naroda Bosne i Hercegovine povodom ovog posebnog dana.

Manifestacija je započela u 13:00 sati, okupljanjem ispred Gradskog parka, gdje su se građani okupili s nacionalnim zastavama u rukama i osmijehom na licima. Atmosfera je bila ispunjena osjećajem ponosa i poštovanja prema našoj domovini.

Prije početka šetnje, načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje, Sead Čaušević, obratio se okupljenima. Njegovo obraćanje bilo je ispunjeno dubokim osjećajem poštovanja prema svim šehidima i njihovoj žrtvi, te izražavanjem zahvalnosti za njihov doprinos slobodi Bosne i Hercegovine.

Šetnja je uslijedila nakon polaska iz Gradskog parka, pa do šehidskog mezarja. Ovaj dio ceremonije imao je poseban značaj, jer je bio prilika da se odaje počast svim šehidima Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine. Na mezarju je proučena Fatiha, u skladu s vjerskim običajima, a potom su položeni vijenci i cvijeće kao simbol zahvalnosti i poštovanja prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost.

Na šehidskom mezarju, glavni imam Hidajet ef. Polovina obratio se okupljenima s dubokim osjećajem poštovanja. Njegov govor naglasio je važnost ovog dana za sve građane Bosne i Hercegovine, podsjećajući ih na žrtvu i hrabrost onih koji su položili svoje živote za slobodu zemlje.

Nakon završetka ceremonije na mezarju, građani su se razišli s osjećajem ponosa i poštovanja prema svojoj zemlji i svim onima koji su dali svoj doprinos za njenu neovisnost. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ostaje važan datum koji se svake godine obilježava s istim entuzijazmom i predanošću, podsjećajući sve na vrijednosti slobode, jedinstva i solidarnosti.

Na Facebook stranici kasnije će biti obavljen foto izvještaj koji čete moći pregledati.

Komentari