U okviru Vjersko-kulturne manifestacije “514. Dani Ajvatovice” večeras je u IEC „NUR“ u Gornjem Vakufu, sa početkom u 19:30 sati održana promocija romana Pismo u lanenoj bluzi autora Arifa Hadžiahmetovića.
Promotori su bile profesorice Bosanskog jezika Merhila Čaušević i Amela Halilović.
Usuditi se napisati roman ogroman je poduhvat i velika hrabrost. Arif Hadžiahmetović je hrabar čovjek. To nam je dokazao još jednim umjetničkim djelom, četvrtim romanom pod nazivom “Pismo u lanenoj bluzi”.

Sam naslov budi neku emociju, naizgled toplu. Međutim, iza ovog naslova krije se prava životna drama.
Arif se dotakao rata. “Rat je veliko zlo koje hoda; u kuću dođe, u dušu uđe, i kuću i dušu uzme”, zapisao je bosanskohercegovački pjesnik Abdulah Sidran. Rat je veliko zlo koje uzima ne samo najmilije i kuću, nego uzima i dušu.
Da bi nam duša bila ispunjena, pored ljubavi i drugih životnih vrijednosti, neophodna nam je vjera. Vjera je temelj. A, kroz cijeli roman provlačila se, nenametljivo, važnost vjere. Znali su Arifovi likovi da će vjera u dragog Boga i oslonac na Njega biti pomoć i olakšica. Bili su svjesni da sve biva Njegovom voljom i Njegovim određenjem.
Autor evocira uspomene, evocira jedno vrijeme koje je davno minulo. Evocira ljude, događaje, kulturu, tradiciju, evocira govor. Arif se bori da sve to i danas “živi”, jer je to dio samih nas.

Osnovna tema Arifovog djela “Pismo u lanenoj bluzi”, je traganje za smislom i srećom. Autor je potencirao to traganje, borbu dvojice braće blizanaca. Oni su tragali, nadajući se da će se ponovo sresti nakon što su kao dječaci, ne svojom voljom, razdvojeni. A, nada zadnja umire. Tako su se, Božijom voljom, nakon mnogo godina braća ponovo srela.

Komentari