Ponedjeljak, 16 Septembra

Od 10. novembra ove godine za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, ulazak u Europsku Uniju, te Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koje su članice Šengenskog sistema, uvode se nova pravila, dakle novi sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit System-EES), koji je ustanovljen još u novembru 2017. godine, a njegova primjena nekoliko puta odgađana. To podrazumijeva da će se građanima, pored pasoša, uzimati i otisci, najmanje četiri prsta, kao i fotografisanje na licu mjesta. Također, za iduće ljeto, najavljena je i implementacija i drugog sistema, preciznije Europskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će podrazumijevati, da putnici iz zemalja, koje imaju bezvizni režim s EU-om, moraju putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak, uz plaćanje takse od sedam eura, bankovnom karticom. Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, u čipovima se nalaze otisci prstiju i fotografija, te su u potpunosti usklađeni sa uvjetima koje je tražila EU, kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

ETIAS će zahtijevati da prije putovanja, državljani oko 60 zemalja preko interneta ili putem mobilne aplikacije popune poseban formular. Pri prvom ispunjavanju prijave, putnik će morati unijeti lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i pojedinosti o putnoj ispravi. Putnik će morati unijeti i detalje o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, te pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU. Također, tražit će se i pojedinosti o bilo kakvim kaznenim osudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije da li je osoba bila protjerana iz bilo koje zemlje. Od putnika će se tražiti da plate i taksu od sedam eura, bankovnom karticom. Plaćanje se vrši kao i bilo koja internetska kupovina. Unosi se broj kartice, datum važenja, podaci osobe na čije ime je izdata kartica, kao i CVV/CVC trocifreni broj, koji je ispisan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Na računu mora biti određeni iznos novca, preračunat u lokalnoj valuti, kako navodi Radio Slobodna Evropa.

Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrirani partneri i djeca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema, kao ni djeca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU. Neće biti moguće grupno “apliciranje”, tačnije, za ETIAS će morati, u slučaju porodičnog putovanja, aplicirati svaki član posebno. ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će isključivo prihvatati latinična slova. Popunjavanje aplikacije, putnik će moći pauzirati, spremiti promjene i u periodu od 48 sati, nastaviti sa unošenjem podataka. Obrada bi trebala trajati nekoliko minuta, kako navode na zvaničnoj ETIAS stranici. Ukoliko potraje duže, putnik bi obavijest trebao dobiti u roku od četiri dana. Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, primjerice potvrda o rezervaciji hotela ili potvrda o zaposlenju, koje treba dostaviti u roku od deset dana, a u tom slučaju zahtjev bi trebao biti obrađen u roku od dvije sedmice. Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira putovati i u tom slučaju zahtjev bi trebao biti obrađen u roku od 30 dana. Zbog toga se savjetuje putnicima, da formular popune najmanje mjesec dana prije kupovine karte ili rezervacije smještaja. Ako se putniku odobri ulazak u EU, obavijest će zaprimiti e-mailom. ETIAS dozvola će vrijediti tri godine ili do zamjene putne isprave s kojom je neko aplicirao. ETIAS odobrenje ne znači da osoba može boraviti u EU 90 dana, u periodu od šest mjeseci ili raditi u EU. Putnik će moći ući i izaći iz EU koliko god puta želi i putovati na bilo koju destinaciju unutar Šengenskog prostora u periodu važenja dozvole, sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Bug.ba

Komentari