Ponedjeljak, 16 Septembra

Vlada Srednjobosanskog kantona je na današnjoj sjednici u Travniku kroz nekoliko odluka dodijelila više od tri miliona maraka zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona.

Nastavak je to, kazao je ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić, ulaganja u zdravstvo.

“Naložili smo Zavodu za zdravstveno osiguranje da proširi financijski okvir za financiranje konzilijarnog tima za pacijente Onkološkog odjela Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik. Dosad su se koristile usluge bolnice u Zenici, sad u našoj bolnici formiramo konzilijarni tim, tako da će naši pacijenti moći dobiti tu vrstu usluge i u našoj bolnici”, izjavio je ministar Matić.

Izdvojeno je i milion maraka za materijalne troškove domova zdravlja po postotku koji određuje Zavod, kao i nešto manje od dva miliona maraka za materijalne troškove bolnica.

Vlada SBK također je odobrila zapošljavanje 22 nova radnika u tri bolnice.

“U bolnici u Jajcu proširit ćemo opseg financiranja za deset zaposlenika na Odjelu za palijativnu njegu, koji bi trebao krenuti sa radom od 1. oktobra u postojećim kapacitetima. Također, odobrili smo pet liječnika za bolnicu u Novoj Biloj i sedam liječnika za bolnicu u Travniku”, kazao je Matić.

Fena

Komentari