Četvrtak, 19 Septembra

Danas će se na platou ispred Planinarskog doma “Galica” (Turbetski dom) održati manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa-Vlašić 2024” sa početkom u 12:00 sati.

Ova manifestacija se već dvije godine obilježava na području općine Travnik, a cilj joj obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, te institucionalizacija i afirmacija kulture sjećanja na pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95.

U tom cilju, 16.09.2023. godine na Paljeniku je podignuta najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine na najvišem vrhu Vlašića, a 04.08.2024. godine, na lokalitetu Ljuta greda, podignut je najveći spomenik Ljiljan u Bosni i Hercegovini, u čast generalu Mehmedu Alagiću i svim borcima Armije R BiH.

U okviru ovogodišnje manifestacije, planirano je postrojavanje boraca, oslobodilaca Vlašića iz brigada 7. korpusa Armije R BiH i drugih jedinica koje su učestvovale u njegovom oslobađanju, čas historije za preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Travnik, te obraćanje članova Predsjedništva BiH.

Travnicki.INFO

Komentari