Četvrtak, 19 Septembra

U Vitezu, malom gradu u srcu Bosne i Hercegovine, danas se slavi bogatstvo naše tradicije, hrane i zajedništva.

Sajam bosanskih jela i organskih proizvoda „Srce Bosne“, koji organizira Udruženje žena „Sultanije“ Počulica, okupio je ljubitelje domaće kuhinje i kulture iz svih krajeva naše domovine. Ovaj treći po redu sajam postao je simbol onoga što Bosna i Hercegovina predstavlja – mjesto gdje se susreću tradicija, kreativnost i zajednica.

Dok su se mirisi svježe pečenog hljeba, domaćih sireva i slatkih kolača širili iz štandova, osmijesi vrijednih žena iz mnogih udruženja svijetlili su kao znakovi gostoprimstva i ljubavi prema tradiciji.

Organizatorica Nusreta nije mogla sakriti oduševljenje dok je gledala kako se posjetitelji okupljaju oko raznolikih delicija. 

Interesovanje za ovaj sajam nadmašilo je očekivanja – učestvovuje 27 udruženja iz različitih dijelova BiH, a svaki štand pričao je svoju priču.

„Ne promoviramo samo hranu, već i naše običaje, naš način života“, naglasila je Nusreta.

Ovaj događaj nije samo trgovina; to je slavlje kulture, povratak korijenima i prilika da se generacije povežu kroz ukuse i mirise.

Ljubav prema hrani i tradiciji ovdje nije samo prolazna stvar; to je trajna veza koja nas povezuje, jačajući naš identitet i zajedništvo.

U svijetu punom izazova, Vitez i ovaj sajam podsjećaju nas na snagu zajednice, ljubav prema domovini i neizmjernu vrijednost tradicije koju baštinimo. Ovdje, gdje se susreću prošlost i budućnost, sve što je bosanskohercegovačko, sve što je naših korijena, danas je oživljeno i proslavljeno.

Hayat.ba

Komentari