– Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nije ispravna. Angažovali smo advokata, žalit ćemo se Apelacionom vijeću Suda BiH. 

Ukoliko bude trebalo, obratit ćemo se i Ustavnom sudu BiH – kaže za Faktor Amir Šečibović, predsjednik Općinskog odbora SDA Bugojno i ministar u Vladi Srednjobosanskog kantona, u komentaru na današnju odluku CIK-a kojom se odbija prigovor SDA da je član SDP-a Edin Mašić istovremeno bio državni službenik i kandidat za načelnika Bugojna na proteklim Lokalnim izborima.

Šečibović smatra da u CIK-u nisu adekvatno pristupili ovom predmetu.

– Nisu uzeli sve u obzir. Mašić je kao državni službenik dobijao plaće, naknade za tople obroke, znači koristio je prava iz radnog odnosa u periodu kada kandidat na izborima to ne može činiti. Mašić nije napravio mirovanje radnog odnosa, nije obavijestio CIK, a predao je zahtjev za godišnji odmor. Posebno me čudi jer se radi o pravniku.

Svjesni smo i činjenice da je CIK-u, odnosno njegovoj pravnoj službi, ovo bilo najbezbolnije rješenje, ali mi nećemo odustati – kazao je Šečibović. 

Naglasio je kako SDA poštuje insitucije BiH.

– Poštujemo institucije države BiH i ukoliko u konačnici potvrde ovu odluku, mi ćemo je prihvatiti. Međutim, prije podnošenja prigovora savjetovali smo se s nizom stručnjaka iz ove oblasti i oni su nam kazali da su argumenti na našoj strani – istakao je Šečibović.

Faktor.ba

Komentari