S obzirom da se situacija na području poplavljenih općina postepeno stabilizuje, na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, Vlada SBK donijela je 17.10.2024. godine Odluku o prestanku stanja nesreće uzrokovane obilnim padavinama na području Srednjobosanskog kantona. Općine Fojnica i Kiseljak 14.10.2024. godine, a općina Kreševo 17.10.2024. godine, donijele su Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane obilnim padavinama.

Kantonalni štab civilne zaštite zadužen je da i dalje prati i procjenjuje situaciju na području Srednjobosanskog kantona i na toj osnovi utvrđuje mjere i aktivnosti potrebne za normaliziranje stanja u općinama Fojnica, Kiseljak i Kreševo.

Vlada SBK zadužila je rukovoditelje organa uprave i upravnih organizacija kantona, da u okviru svoje redovne djelatnosti, obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem nesreće. Kantonalna uprava za civilnu zaštitu zadužena je da, u slučaju potrebe, stavi na raspolaganje snage i sredstva službi za zaštitu i spašavanje SBK. Kantonalna komisija za procjenu šteta dužna je dostaviti konačni izvještaj o procijenjenoj šteti Vladi SBK na razmatranje i usvajanje, najkasnije u roku od 15 dana od dana kada općinske komisije u cjelini završe izradu izvještaja o procijenjenoj šteti.

Vlada SBK

Komentari