Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik izvršili su 11. i 18. 10. 2024. godine 44 inspekcijska nadzora tzv. akcije, na području Travnika, Bugojna, Viteza, Busovače, Fojnice, Kiseljaka, Novog Travnika i   Gornjeg Vakufa/Uskoplja, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, priređivanja igara na sreću klađenjem i drugih uslužnih djelatnosti.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika, kao i poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažiranje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 10 neprijavljenih radnika, četiri obveznika koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa, jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 21 obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažiranje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su dva objekta i izdat je 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 114.750,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava Federacije BiH

Komentari