Proizvodnja jagode je nekada bila jedna od najisplativijih, berba ne traje puno, a cijena je dobra. Međutim, više nije isplativo podizati nove zasade

Jedni od najpoznatijih proizvođača jagode na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje su Senada Ljutić i njen sin Elvedin. Njihova plantaža se nalazi na samom ulazu u Gornji Vakuf- Uskoplje, iz pravca Bugojna. S obzirom da nemaju zemlje u svom vlasništvu, prije 12 godina su se odlučili da zakupe zemljište površine od 10 dunuma, te na njemu uzgajaju jagodu, malinu i povrće. Nakon što je cijena zakupa skočila sa 30KM na 100KM po dunumu, smanjili su zakupljenu površinu na četiri dunuma.

Zakupljuju zemljište

„Već 12 godina je kako smo zakupili ovo zemljište, a zakup godišnje plaćamo po 400KM. Pod jagodom je oko 2,2 dunuma, pod malinom oko jedan dunum, a ostalo zauzimaju krompir, kupus i dva plastenika od otprilike 80m2“, za Agroklub priča Senada Ljutić.

Nekada je imala i 3 dunuma jagode, ali kako su sadnice starile, smanjivali su ih, pa opet povećavali. Na jednom dunumu su sadnice stare dvije godine, a na 1,2 dunuma prošlogodišnje sadnice, kojima je ovo prva berba. Kažu da su do ove godine jagode bile veoma isplative, cijena je bila solidna, a troškovi nisu bili veliki, osim u prvoj godini, ali nakon nedavnih poskupljenja, situacija se promijenila.

Velika ulaganja u novi zasad

Njen sin Elvedin zajedno sa suprugom Arnelom prošle godine je uložio 5.500KM za podizanje novog zasada jagode, samo za repromaterijal, sadnice, zaštitna sredstva i prihranu, ne računajući njihov cjelodnevni rad u pravljenju lijeha i ostalih poslova, niti mašinske poslove obrade zemljišta.

„Jagode su takve, mogu biti tri godine, četvrtu ih moraš čupati i saditi nove. Do sada je jagoda bila najisplativija od svega što proizvodimo, ali ove godine je sve poskupilo, a njena cijena je spala sa prošlogodišnje 3,5KM na 3KM. Planirali smo proširiti još jedan dunum, ali ako ovako ostane, ne isplati se“, dodaje naša sagovornica.

U sezoni berbe angažuju i dodatne radnike, kojima plaćaju dnevnicu po 40KM, jer ne mogu da stignu sami. Dodatne probleme im je napravilo nedavno nevrijeme, koje je oštetilo plodove jagode, pa ima dosta truleži i puno se gubi vrijeme na prebiranje plodova, s obzirom da ima dosta otpada.

Prodaju pored ceste

Imaju siguran otkup za malinu i jagodu, dok dosta proizvoda prodaju pored ceste, gdje imaju svoj štand. Elvedin je prije nekoliko mjeseci dobio plastenik od općine, s obzirom da su i on i Arnela nezaposleni, a uskoro bi mogli biti i zrelih plodova. Krastavice već uveliko beru i prodaju.

„Pored ceste smo napravili kućicu, kao štand za prodaju i tu prodajem krompir, kupus, luk. Prije sam sadila i paradajz na otvorenom, i sve tu prodavala, nadam se da će ići i ovo povrće iz plastenika“, ističe Senada.

Komentari