Sinoć je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici dalo saglasnost da helikopteri Oružanih snaga gase požare na području Čitluka, Čapljine i Konjica.

U vanrednim vijestima Hayat TV-a, telefonski smo razgovarali sa Sifetom Podžićem, ministrom odbrane Bosne i Hercegovine.

On je na početku pozdravio odluku Predsjedništva, kazavši da je jutros odmah uputio nalog da helikopteri izađu na teren.

  • Plan je bio da jedan helikopter gasi požar u Konjicu, drugi u Čitluku. Obzirom da je situacija u Čiutluku bila dobra, oba helikoptera smo poslali u Konjic, gdje su imali oko 28 naleta. U međuvremenu se situaciju u Čapljini i Čitluku usložnjavala, tako da smo ih iz Konjica prebacili u kiritična područja. Nakon toga smo poslali helikoptere na tankanje. Vratili su se, ali sada vjetar otežava situaciju, ponovo smo morali vratiti helikoptere na Boračko jezero – kazao je Podžić za Hayat.

Dodaje da je razgovarao sa generalom Jerkićem i obzirom da se situacija u Čitluku usložnjava, zatražit će se slanje vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovu općinu.

  • Nažalost ovo nisu helikopteri namijenjeni za gašenje požara, ali smo se morali prilagođavati, obzirom da država i entiteti nisu obezbjedili potrebno. Imamo mi dovoljan broj helikoptera, kao što znate, ugovorio sam sa partnerima iz Amerika nabavku heklikoptera, jer smo od Vlade SAD-a dobili 23 miliona dolara. Država i entiteti se moraju organizovati da što prije nabave sredstva za gašenje požara, to moraju i RS i Federacija uraditi – istakao je Podžić.

Navodi kako OS imaju dovoljno obučenih ljudi koji mogu upravljati helikopterom.

  • Imamo dobru saradnju sa susjedima. Ako bude situacija zahtjevala, sigurno ćemo i od Hrvatske zatražiti pomoć. Međutim ,prošle godine se desilo da su požari u našoj zemlji i u Hrvatskoj bili istovremeno, tako da nismo mogli dobiti pomoć. To je sasvim razumljivo. Najbitnije je da imamo razvijene planove i saradnju. U svim jedinicama imamo obučene ekipe, ali i sredstva koja su neophodna za gašenje požara – zaključio je Podžić.
Izvor: Hayat.ba
Komentari