Iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu ispraćeni su posmrtni ostaci 16 žrtava monstruoznih zločina počinjenih ljeta 1992. godine u Prijedoru, a kojima će sutra u Kozarcu, u Memorijalnom centru Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza.

Porodice žrtava i građani krajiških gradova ispratili su tužnu kolonu. Planirano je da se kolona s tabutima zaustavi u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Bosanskom Novom i Prijedoru. Kolona će u Kamičane  stići večeras u 20 sati.

Najstarija žrtva je Edhem Kaltak, rođen 1927. godine

U Prijedoru je ’90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, od toga 102 djece. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga. Zločinci su Bošnjake zakopavali u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice. Na šehidskoj dženazi ove godine u Prijedoru najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed Jakupović, rođen 1973. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Sivci-Mekteb.

Najmlađa žrtva je Samed Jakupović, rođen 1973. godine
Hayat.ba
Komentari