Požarište u Blidinju

Borba sa vatrenom stihijom na području Konjica traje peti dan i vatrogasne ekipe su na izmaku snaga. Iako su odbranili naseljeno mjesto uz Boračko jezero vatra koja se ne može ugasiti bez pomoći iz zraka ponovo se širi.

Kako nam je kazao pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husein Hodžić tokom prošle noći i današnjeg dana su vatrogasne ekipe odradile herojski posao i sa gotovo kilometar crijeva zaustavili jednu stranu požara koji se spuštao prema naselju.

Požar na području Konjica traje peti dan

Ali nam je problem što je ostao aktivan požar u vrhu do kojeg ne možemo da dođemo i ponovno se aktivira pa vraća nazad. Ako bi nam tokom dana došli pomoć pružiti iz zraka helikopter ili kanader da se to ugasi stavili bi situaciju pod kontrolu. U protivnom će nam se opet požar proširiti”, izjavio je Hodžić za Klix.ba.

Podsjetimo da požar na području Konjica divlja već peti dan i da su u više navrata bili angažirani helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su stanje ublažavali, ali se vatra koja je zahvatila površinu veću od 60 hektara nije uspjela staviti pod kontrolu.

Zbog požara koji su zahvatili Hercegovinu zatražena je međunarodna pomoć, a kanader iz Hrvatske je nešto prije 13 sati stigao u našu zemlju, te gasi požar na Čvrsnici koji ugrožava park prirode Blidinje.

Klix.ba
Komentari