U ponoć je istekao rok za prijavu birača izvan Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa na predstojećim izborima.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba oko 90.000 birača je poslalo prijavu, ali se pretpostavlja da će do 10.000 prijava biti nevažeće zbog raznih tehničkih ili proceduralnih grešaka, koje se dešavaju svaki izborni ciklus.

Procjene su da će u konačnici biti oko 80.000 regularnih prijava birača koji će moći dati svoj glas putem pošte za izbore 2. oktobra.

U prethodnim mjesecima iz BiH su pokrenute akcije u cilju mobilizacije birača van države, a to su otvoreno radili i predstavnici hrvatskih udruženja, ali i bošnjačkih, odnosno probosanskih. Pokret “Snaga domovine” je okupio predstavnike više različitih stranaka koji su se aktivirali i lobirali u dijaspori za registraciju.

Ono što je važno naglasiti u ovom procesu jeste broj registrovanih birača i njihove preferencije. Iako je do sada postojalo uvriježeno mišljenje kako Bošnjaci najviše koriste dijasporu za glasanje, rezultati prošlih općih izbora su pokazali da su najviše koristi od glasova iz dijaspore imali SNSD i HDZ. Naravno poznati su slučajevi masovne registracije birača u Srbiji u prethodnim ciklusima, kada su kao baze za registraciju služile i mesare.

Prije četiri godine bilo je ukupno registrovano 76.000 birača izvan BiH. Međutim na izborim aje od tog broja glasalo oko 48.000, što znači da skoro 30 hiljada registrovanih uopće nije glasalo. Kako će biti ovaj put pokazat će 2. oktobar.

Klix.ba
Komentari