Tri koreografije svih naroda i narodnosti BiH

U okviru manifestacije “Dani deblokade Gornji Vakuf 1993. – 2022.”, u Kino sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf- Uskoplje održan je cjelovečernji koncert Gradskog folklornog ansambla “Bugojno”. Iako je planirano da se koncert održi u Gradskom parku, zbog najavljene kiše, lokacija je promijenjena. Gradski folklorni ansambl postoji još od 1946. godine, a ovo je prvi put da izvode cjelovečernji koncert u našem gradu.

Svadbene igre s Kosova

Najprije se prisutnima obratio Adnan Salkić, umjetnički direktor Gradskog folklornog ansambla Bugojno, te najavio izvedbu tri koreografije svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Nakon ove koreografije članove GFA “Bugojno” su izveli i Svadbene igre s Kosova, Igre iz Vranja i Makedonske igre. U pauzama je nekadašnja članica ovog ansambla Dženita Aganović izvela splet sevdalinki, a na instrumentima ju je pratio narodni orkestar ovog ansambla.

Za organizaciju koncerta su se pobrinuli: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Gornji Vakuf- Uskoplje, Organizacija ratnih vojnih invalida Gornji Vakuf, Medžlis islamske zajednice Gornji Vakuf i Javna ustanova “Centar za obrazovanje i kulturu” Gornji Vakuf- Uskoplje.

Naila Čaušević/ Sahatkula.ba

Komentari