29. godišnjica zločina “živi štit”

Memorijalnim pohodom pod nazivom “Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode”, koji će se održati u nedjelju, 31. jula 2022. godine bit će obilježena 29. godišnjica zločina nad logorašima koji su ubijeni u živom štitu na lokalitetu Crni Vrh kod Prozora. Ovo je tradicionalni događaj koji se obilježava svake godine, a cilj je obilježiti stazu kojom su logoraši vođeni do mjesta egzekucije, a to je lokalitet Crnog vrha.

Organizatori pohoda su bošnjačka udruženja proistekla iz rata: Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Prozor, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje ratnih vojnih invalida Prozor, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka Prozor, JOB Prozor, te Udruženje nevinih žrtava Crni Vrh.

U 10,00 sati planiran je polazak ispred Čaršijske džamije u Prozoru do Makljena, gdje je u 10,30 sati planirano okupljanje učesnika, formiranje kolone i polazak prema Crnom vrhu. U 12,00 sati će početi program kod spomen obilježja na Crnom vrhu, a nakon toga će se klanjati podne namaz. Za sve učesnike obezbijeđen prijevoz iz Prozora, do Makljena i nazad.

Sjećanje na nevino stradale Bošnjake

Prije 29 godina pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) odveli su 54 prozorska Bošnjaka iz logora u Srednjoj školi na područje Crnog vrha, povezali ih žicom u “živi štit“, krećući se preko Makljena prema položajima Armije RBiH.

Tog 31. jula 1993. godine 110 Bošnjaka civila izvedeno je iz Srednjoškolskog centra u Prozoru, utovareno u dva kamiona, jedan kamion je otišao prema Gornjem Vakufu prema selu Voljice, a drugi njih 54, prema Crnom Vrhu. Na putu prema Crnom Vrhu ubijena su 24 logoraša, a ostali su se uspjeli osloboditi bijegom u šumu. Za tijelima nekih logoraša se još uvijek traga.

Na području općine Prozor tokom rata u BiH ubijeno je nekoliko stotina Bošnjaka. Najmlađa žrtva bila je sedmomjesečna beba ubijena u majčinom naručju, a za sudbinu brojnih Prozorčana još uvijek se ništa ne zna.

Naila Čaušević/ Sahatkula.ba

Komentari