General Fikret Ćuskić

U sklopu manifestacije “Dani deblokade Gornji Vakuf ‘93- ‘22” večeras je u Kino sali Centra za obrazovanje i kulturu u Gornjem Vakufu- Uskoplju održana Akademija u povodu dana deblokade. Nakon uvodnih riječi direktorice JU “Centar za obrazovanje i kulturu” Gornji Vakuf- Uskoplje Nermine Gudić, proušena je Fatiha pred duđe poginulih boraca. Zatim se prisutnima obratio brigadni general Fikret Ćuskić, ratni koamdant 17. krajiške viteške brigade, zamjenik komadanta Sedmog korpusa i dugo prvi saradnik rahmetli generala Mehmeda Alagića.

Pored njega, Akademiji su prisustvovalo još nekoliko uvaženih gostiju: Šemsudin Mehmedović– zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ratni načelnik Centra službe bezbjednosti Zenica koji je obuhvatao i područje našeg kantona, Enes Hotić – autor filma “Operacija Vlašić”, komandanti brigada Agić Fahrudin, Hadžić Džemal, Dedić Halid i Fahrudin Aganović- Jupi, komandanti bataljona, komandiri četa i brojni drugi. Akademiji je prethodila i posjeta uvaženih gostiju Šehidskom mezarju, te polaganje cvijeća i učenje Fatihe pred duše napih plemenitih šehida.

Enes Hotić

Prikazan prvi dio triologije

Odmah nakon Akademije, prisutnima se obratio Enes Hotić, autor filma “Operacija Vlašić”, nakon čega je i prikazan ovaj dokumentarni film. Film je jedinstveno djelo koje prikazuje i otima od zaborava veliku akciju oslobađanja planine Vlašić koja se desila u zimu 1995. godine. Direktni učesnici dešavanja, od generala Armije BiH do vojnika na terenu pričaju nevjerovatne priče o životu i smrti, pobjedi i porazu. Akcije “Domet 1” i “Domet 2” koje su rađene po dubokom snijegu i velikoj hladnoći ostale su neke od najupečatljivijih pobjeda Armije BiH uopšte, a svjedočenja aktera otkrivaju mnoge nepoznate detalje.

Prvi dio filma govori o pripremama za februarsku operaciju „Domet 1“. Drugi dio tretira izvođenje operacije „Domet 1“, dok se završni dio filma odnosi na martovsku operaciju „Domet 2“, a koja je ishodila konačnim oslobađanjem Vlašića.

Ovom prilikom je prikazan samo prvi dio filma “Domet 1” u trajanju od 58 minuta, a posjetioci su mogli kupiti primjerak kompletnog filma na samom ulazu u Kino salu, po cijeni od 10,00 KM.

Naila Čaušević/ Sahatkula.ba

Komentari