Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom:

Ovo je bilo Karađorđevo 3., Bevanda mora biti sankcionisan, prekršio je ovlaštenja koja ima, to je pitanje časti države.

Odluka koju je Bevanda potpisao 26. 11. prošle godine o prenosu nadležnosti na entitetska ministarstva finansija kada je u pitanju postupanje po međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je potez kreiran zajedno sa Dodikom, Vučićem, Milanovićem i Plenkovićem.

Ovo što se dešava u posljednjih godinu dana od donošenja Zakona o negiranju genocida je intezivno koordinirana razgradnja države iz Zagreba i Beograda preko ekspozitura u HDZ-u i SNSD-u.

Bevandina odluka o prenosu nadležnosti je državni udar, potez istovjetan prijenosu nadležnosti koji je pokrenula NSRS ili onaj koji se tiče agencije za lijekove.

Bosanska politička elita mora HITNO:

1. Tražiti od OHR-a da se javno okrivi Zagreb i Beograd za podsticanje državnih udara u BiH i urušavanje države i njenih nadležnosti. 27 godina PIC igra u rukavicama sa Beogradom i Zagrebom: vrijeme je da se pred cijelim svijetom kaže da su ključni krivci u BiH Beograd i Zagreb i njihove pretenzije.

2. Tražiti hitno procesuiranje odgovornih za urušavanje nadležnosti države BiH,

3. Tražiti od zemalja PIC-a da uz pomoć OHR-a se implementiraju sve presude međunarodnih sudova,

3. Država BiH treba podići tužbu pred medjunarodnim sudom protiv Hrvatske i Srbije koja bi tretirala podsticanje HDZ-a BiH i SNSD-a na urušavanju države BiH.

Ako pogledamo datum kad je Bevanda donio odluku, jasno je da se dešava u vrijeme prijenosa nadležnosti NSRS, vanrednih sjednica … samo je sada isplivala u javnost.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 12. oktobra u Beogradu sa bosanskim srbinom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine BiH Draganom Čovićem.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestolnica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijelo je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom: Ovo je bilo Karađorđevo 3., Bevanda mora biti sankcionisan, to je pitanje zakonitosti u radu ministra.

Nakon svih događanja zadnjih 20 godina, očigledno je da Bosni i Hercegovini je potreban Nurnberški proces protiv Hrvatske i Srbije i separatista u BiH jer presude Međunarodnih sudova o BiH nikad nisu provedene do kraja. Hrvatska i Srbija moraju biti natjerane od Međunarodnih sudova da dignu svoje šape sa BiH. Jedan od ključnih mehanizama za to je ratna odšteta koju bi platili Beograd i Zagreb za zločine i razaranja u ratu.

Ako potpisnici Dejtona stoje iza svojih potpisa onda je to neminovno!

Šemsudin Mehmedović

Komentari