U naselju Bistrica večeras je, sa početkom u 19,00 sati održan Tradicionalni šehidski mevlud. Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je prisutne pozdravila muallima Hedija Lužić, koja je vodila manifestaciju. Hasan ef. Glamočak je proučio Ašare, a onda je riječ uzeo domaćin Saudin ef. Lužić, imam džemata Bistrica.

Tokom programa obraćali su se predsjednik Organizacije porodica šehida Mirsad Delić, načelnik općine Gornji Vakuf- Uskoplje Sead Čaušević i glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf Hidajet ef. Polovina. U pauzama između obraćanja zvanica, hor imama Medžlisa IZ Gornji Vakuf je izveo dvije ilahije, a Smail Idrizović recitaciju “Bijeli odsjaj u zjenici oka moga”.

Sulejman ef. Čeliković

“Želite li uništiti jednu civilizaciju, na raspolaganju su vam tri načina:

  • uništite porodicu,
  • uništite vaspitanje i obrazovanje
  • obezvrijedite nacionalne uzore.

Porodica se uništava omalovažavanjem uloge majke, pa žene počinju da se stide što su majke ili domaćice!

Umanjite vrijednost i poštovanje učitelja u društvu, tako da ih učenici preziru!

Kako biste uklonili uzore, smanjite ili relativizujte vrijednost učenih ljudi i niko ih neće slušati i slijediti!”, u svom govoru je između ostalog istakao glavni imam Hidajet ef. Polovina.

Prisutne zvanice i majka šehida Nura Jašarević su ovom prilikom položili kamen temeljac za izgradnju novog šehidskog spomenika, nakon čega su imami Medžlisa IZ Gornji Vakuf proučili Jasin-i šerif, a Sulejman ef. Čeliković dovu.

Poslije akšama je upriličeno predavanje, koje je održao mr. Sulejman ef. Čeliković.

Komentari