Pozvao generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da reaguju na navode o Oluji

U službenom programu 27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, koji je direktno prenošen putem TV-a, od strane službenih spikera ponovo su iznesene tvrdnje da je HV spriječila genocid nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini omogućivši deblokadu, kazao je u rekaciji zastupnik SDA u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović.

“Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima iznosi istu tezu, a godinama se to nameće u izjavama bivših i sadašnjih funkcionera  Hrvatske kao što je npr. bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Nažalost, iz BiH se ne odgovara na takve navode i pitam se zašto se dopušta da se Hrvatska neometano nameće kao spasilac Bošnjaka od genocida 2 u Bihaćkoj krajini i kome to u političkoj eliti kod Bošnjaka odgovara i zašto se o tome uporno šuti.  Da li nam se time šalje signal da će nam Hrvatska pisati istoriju i da smo prećutno prepušteni pod hrvatsku interesnu sferu?

Pozivam generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da odgovore na navode izrečene  u službenom protokolu i programu  27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, ali i političku elitu bosanskih stranaka da nam kažu šta znaju o tendecioznom nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka od drugog genocida i prepuštanju pod hrvatsku interesnu sferu”, poručio je Mehemdović.

Isto je u svom govoru u službenom programu obilježavanja rekao i hrvatski premijer Plenković.

“Dakle, to nije ni Milanović ni Plenković već jasan novi jedinstveni hrvatski kurs koji želi označiti dominaciju, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH, Bošnjacima, mirom u BiH i Daytonskim sporazumom.

Ovo je jasna tendencija izgradnje  istorijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH i da je bila faktor sprečavanja nastavka genocida. To tako nije niti će biti!”, poručio je Mehmedović.

Slobodna Bosna

Komentari