Vaš intervju Večernjem listu je dokaz da sa pravom nosite orden dobijen od hrvatskog predsjednika Milanovića (Red Ante Starčevića). Onog trenutka kad je Milanović rekao da je i predsjednik Hrvata u BiH, vi ste trebali vratiti taj orden, zarad principijelnosti koju ste trebali iskazati kao iskusni diplomata, ali i nakon svega što je govorio Milanović o BiH. Vi ste, gospodine Schmidt, dali ucjenu samo bosanskoj strani : ako ne pristanu na Čovićeve uslove, onda ćete vi nametnuti ono što Čoviću i Hrvatskoj treba. Bosanskoj strani koja želi ovu zemlju i koja je čuva i gradi s ljubavlju. Čovićevi kvislinzi osim što je ne žele, oni na sve načine ucjenjuju građane ove zemlje. Sami ste rekli da su Hrvati sve malobrojniji, kao i zbog čega su sve malobrojniji. Odgovornost za to nosi Hrvatska koja isisava Hrvate iz BiH u interesu stvaranja izgovora koji će dovesti do političkog rješenja kakvo vi želite nametnuti, a to je stvaranje trećeg entiteta kroz izborni zakon i jačanja Hrvata isključivo u Hercegovini, a u interesu Čovićevog HDZ-a i novo etničko čišćenje Hrvata koje bi Vi uzrokovali ispunjenjem želja Čovića. Čović je na stotine i hiljade puta rekao da nema BiH bez Hrvata. U čemu se djelomično slažemo s njim.

Gospodine Schmidt, zašto niste odgovorili i njemu i Hrvatskoj: Kako onda može biti RS bez Hrvata, kako Bosansko- podrinjski kanton može biti bez Hrvata, kako cijeli dio Federacije kojeg su Tuđman, Šušak i Boban iseljavali u Bobanova i Šuškova sela može biti bez Hrvata?!

Godinama se bosanskoj i svjetskoj javnosti nameće priča o ugroženosti Hrvata, dok se ta ugroženost namjerno stvara kako ste i sami rekli i priznali – iz Hrvatske. Vrlo je jednostavno – recite i kardinalu bosanskom i zagrebačkom – neka zatraže ukidanje dvostrukog državljanstva za Hrvate u BiH i ponište sva dvostruka državljanstva prvenstveno Hrvatima koji nisu iz Hercegovine već iz Bosne i dobićete nazad Hrvate u BiH, ali ni Vi ni Hrvatska ne želite Hrvate van Hercegovine već ih samo tu želite ojačati dajući im treći entitet i mehanizam da BiH drže pod ucjenom i blokadama. Da iako ih iseljavate oni na daljinski kontroliraju Bosnu i teritorij koji im Vi omeđite. Vi zapravo potičete iseljavanje Hrvata iz Bosne, u vremenu sve snažnije borbe protiv iseljavanja naših građana iz BiH, nije li to i politika zemlje iz koje dolazite. Zašto to radite?

“Još ćemo se mi ćerati!”

Ako je i od Visokog predstavnika mnogo je!

Dakle, sada smo u situaciji koja je vrlo opasna. Prema onom što vi govorite i najavljujete očito je da je Čović godinama pravio blokade u dogovoru sa Međunarodnom zajednicom. Sada je očito da su te blokade nagrađene i da su dale rezultat: da biste riješili blokade, vi ćete ispuniti Čovićeve uslove. Ova opasna igra bila je jasna u onom trenutku kada se Čović kao ruski igrač, povukao iz kandidature za člana Predsjedništva i time stao samo na stranu Njemačke i Amerike, nakon čega je odmah dobio pomoć Izraela kroz poteze ambasade u Tirani i jasno najavio da će ugoditi Amerikancima kroz pitanje priznanja Jerusalema kao glavnog grada ako Escobar održi obećanje i ugodi Hrvatima kroz Izborni zakon koji je de facto i de jure – temelj trećeg entieta u BiH i garancija da Hrvati neće naseljavati druga područja osim Hercegovine.

Na kraju, ponovit ću Vam ono što je danas Miran Vrkljan, saborski zasupnik RH rekao, ne slučajno, u programu N1 Hrvatska – da je Ćović ruski čovjek, ruska priča, istočna priča, da Hrvatska “raspolaže” sa Bidenom koji je zastupao prohrvatske stavove i da je Čovič dobio pomoć Izraela odmah nakon što je najavio da se neće kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik PS BiH

Komentari