Mediacentar Sarajevo organizuje petodnevni omladinski kamp posvećen jačanju medijske i političke pismenosti među mladima, koji će se održati u periodu od 10. do 14. novembra 2022. na Trebeviću (Hotel Pino Nature, Ravne 1, 71000 Sarajevo). Na omladinski kamp mogu se prijaviti mlade osobe iz Bosne i Hercegovine koje imaju od 18 do 30 godina. Prednost će imati aplikanti koji će stečeno znanje moći prenijeti u svojim omladinskim organizacijama, medijima, na univerzitetima, lokalnoj zajednici, na internetu i društvenim mrežama. 

Trebević 2022

(10.11. – 14.11.2022.)

Cilj ovog kampa je razvijanje i jačanje političke i medijske pismenosti kod mladih u BiH u svrhu njihovog boljeg informisanja o političkim pojmovima, procesima i pratećim medijskim porukama. Na ovom kampu mladi će učiti i učestvovati na pradavanjima i radionicama na teme: 

– politički sistemi i politički sistem u BiH sa osvrtom na odnose sa medijima; 

– političke partije i partijski sistemi u BiH kroz predstavljanje u medijima; 

– politički marketing i uloga medija; 

– predizborne medijske strategije;

– prepoznavanje štetnog sadržaja u profesionalnim i drugim medijima. 

Neke od aktivnosti programa su: 

– analiza medijskih izvora i političkih poruka plasiranih tijekom predizbornih kampanja u BiH; 

– uporedba sa kampanjama iz drugih dijelova svijeta; 

– navigiranje sadržajem na društvenim mrežama; 

– prepoznavanje anonimnih portala; 

– verifikacija online sadržaja. 

Program kampa uključuje različite formate rada: prezentacije, diskusije, Q&A sesije, individualne i grupne vježbe, analizu sadržaja, praktični rad, a završava se zajedničkom aktivnošću osmišljavanjem glavnih poruka koje će učesnici/ce podjeliti sa drugim mladim ljudima u BiH.

Prijavite se na kamp popunjavanjem aplikacionog formulara koji možete preuzeti OVDJE. Popunjen formular dostavite na e-mail: nermina@media.ba sa naznakom “Prijava za omladinski kamp TREBEVIĆ”. Prijave možete poslati do 12:00h, 23.10.2022. (nedjelja). Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prevoza, smještaja i hrane.

Ovaj događaj podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.           

media.ba

Komentari