U ranim jutarnjim satima policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uspješno su realizovali operativnu akciju kodnog naziva „VRBAS“, koja je usmjerena na borbu protiv zloupotrebe opojnih droga. Akcija je izvedena uz prethodno prikupljanje operativnih saznanja, praćenje i opservacije kriminogenih osoba.

Akciju su realizovali pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a i tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno.

Na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno, izvršeni su pretresi kuća i pratećih objekata na području Bugojna na tri lokacije (Grnica, Vesela i Malo selo), koje koriste E.K. rođen 1996.godine, E.H. rođen 1996.godine i  A.Š. rođen 1997.godine.

Prilikom navedenih pretresa pronađene su znatne količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis, kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, koji će se koristiti u procesu dokazivanja. 

Zbog sumnje da su počinili krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, sve tri navedene osobe su lišene slobode i protiv njih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak planske borbe protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, kojom prilikom su prikupljena određena operativna saznanja koja će biti korištena u toku istražnih radnji koje će se poduzimati i u narednom periodu.

Komentari