Kroz program “Prekvalifikacijom do novih radnih mjesta” kojeg provodi Udruženje “Link” iz Mostara u saradnji sa Općinom Gornji Vakuf- Uskoplje, te na osnovu javnog poziva, 14 nezaposlenih osoba s područja naše općine je prošlo obuku/prekvalifikaciju za radno mjesto “CNC operater”.

Kroz 45 dana, polaznici su sa iskusnim inžinjerima firme ATT i profesorima sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, prošli kroz teoretski i praktični dio obuke, radili su na CNC mašinama u postrojenju firme ATT. Nakon završene obuke, izvršeno je finalno testiranje te dodjela certifikata, a 10 osoba je dobilo posao odmah po završetku obuke.

Ukupno 14 osoba je uzelo učešće u ovom ciklusu, gdje su kroz intenzivan rad sa iskusnim inženjerima i rukovodiocima firme ATT i Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, prošli obuku za rad na CNC mašinama“, izjavio je prof. Edin Šunje.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje je uspostavljeno u okviru projekta „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“, kojeg u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, te firme Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Program obuke u trajanju od 45 radnih dana je uključio teoretski dio te praktičan rad u postrojenju firme. Nakon završenog programa, polaznici su dobili certifikate o uspješno završenoj obuci, a 10 osoba je dobilo zaposlenje“, istakla je Alisa Gekić, direktorica LINK Mostar.

Adnana Šišić

Adnana Šišić je jedna od polaznica koja je uspješno prošla obuku i dobila zaposlenje: „Nakon bezuspješne potrage za poslom, napokon mi se ukazala prilika da unaprijedim svoje znanje i svoje vještine. Čim sam vidjela Javni poziv, znala sam da ovu priliku ne smijem propustiti. Prijavila sam se, i tako je započelo jedno divno iskustvo. Predavači i mentori su bili odlični. Sam početak i prvi susret sa CNC mašinama je bio pomalo izazovan ali cjelokupan program je bio jako koristan i odlično organizovan. Na tržištu postoji velika potražnja za CNC operaterima i ponosno mogu reći da sam već pronašla posao. Spremna sam za nove radne pobjede i zahvalna sam organizatorima koji su se maksimalno potrudili da nas pripreme za ovaj posao!“.

Sahatkula.ba

Komentari