U subotu, 12. novembra 2022., učenici O.Š. “Gornji Vakuf” i O.Š. “Pajić Polje” u sklopu dodatne nastave iz predmeta Islamska vjeronauka, a u pratnji svojih vodiča  profesora vjeronauke Zorlak Hadžirom i Dželmo Adnanom, posjetili su gradove Fojnicu i Travnik.

U Fojnici su posjetili Muzej franjevačkog samostana gdje ih je dočekala Natalija Šimunić, vodič i bibliotekar samostana. Natalija se obratila učenicima i tom prilikom im je govorila o značaju samostana, dolasku franjevaca na prostore Bosne i Hercegovine, te istakla blago koje samostan posjeduje. U samostanskom kompleksu se nalazi crkva, muzej, arhiv, galerija slika i biblioteka.

U Muzeju se čuvaju značajni dokumenti, a najznačajniji je ahdnama sultana Mehmeda Fatiha koja je izdata bosanskim franjevcima 28. maja 1463. godine.

Nastava izvan školskih klupa je od velikog značaja za učenike i poseban doživljaj, jer nakon usvojenog znanja o ahdnami, imali su priliku i vidjeti je lično u samostanu. Također, tu su imali priliku vidjeti mnogo pisanih dokumenata na arebici, naročito djela iz alhamijado književnosti, a i upoznati se sa znamenitostima drugih religija, jer je međusobno upoznavanje i uvažavanje ključ suživota.

U Fojnici su učenici imali priliku psojetiti poznato banjsko liječilište “Reumal” i čuvenu Atik džamiju, a u povratku su navratili i u tekiju “Mesudija” u kojoj su se upoznali i naučili šta je to islamska kaligrafija.

Nakon Fojnice posjtili su vezirski grad Travnik gdje su obišli Elči Ibrahim-pašinu medresu, Šarenu džamiji i uže jezgro grada Travnika.

Učenici dvije škole su se lijepo družili, ali i dosta novog naučiti iz historije na inspiritavan i zanimljiv način.

Zbog različitosti religija i kultura u našoj domovini Bosni Hercegovini, dužni smo učiti, upoznavati o vrijednostima drugih i drugačijih, kao i živjeti bez predrasuda.

Muftiluk travnički

Komentari