Multisektorski tim za prevenciju nasilja u porodici i Centar za socijalni rad Gornji Vakuf- Uskoplje su organizatori današnje mirne šetnje pod nazivom “Naš izbor je nenasilje!” kojom se želi ukazati na neravnopravan položaj žena u društvom s posebnim osvrtom na kršenje prava žena.

“OŠ Pajić Polje”: Učenici samostalno izradili transparente”

U šetnji su učestvovali učenici svih onovnih osnovnih i srednjih škola sa područja naše općine, koji su za ovu priliku pripremili i transparente kojima se ukazuje na kršenje prava žena.

Nakon šetnje, u Domu kulture je održana predstava pod nazivom “Rekla je NE” Dječijeg pozorišta “Eko Art” iz Bugojna, koja govori o nasilju nad ženama i djevojčicama. Ovaj događaj ima za cilj obilježavanje međunarodne kampanje ” 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Kampanjom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ poziva se na zaustavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Istraživanja provedena u Bosni i Hercegovini pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja od svoje 15 godine života. Nasilje nije samo fizičko nego može biti i psihološko, ekonomsko, emocionalno, seksualno, a najčešće se manifestira u kombinaciji više oblika.


Svi učesnici i učesnice danas su pokazali/e da je naš izbog nenasilje i društvo u kojem se nasilje nad ženama neće tolerirati nego sakcionisati sukladno zakonskim odredbama.
Ovom prilikom želimo se zahvaliti svima koji su pružili podršku u obilježavanju ovog značajnog događaja, a to su: Osnovne škole „Gornji Vakuf“, „Uskoplje“ „Voljevac“, „Pajić Polje“, Srednja škola „Uskoplje“, Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“, Dječiji vrtić „Zvončić“, Dom zdravlja, Policijska stanica, Centar za obrazovanje, sport i kulturu, Dječije pozorište Eko Art, OSCE, Islamski centar „Nur“, Frama, Ženski rukometni klub „Sloga“, Muški rukometni klub „Sloga“, Odbojkaški klub „Sloga“, Karate klub „Sloga“, Karate klub „Uskoplje“, Malonogometni klub „Sloga“, Hrvatski nogometni klub „Sloga“, Klub ritmičke gimnastike
„Motus“, Ženski nogometni klub „Sloga“, Teatar mladih „Česta“, Omladinski centar,
građankama i građanima koji su došli podržati akciju.

saopštili su iz Centra za socijalni rad Gornji Vakuf- Uskoplje.
Predstava “Rekla je NE”

Sahatkula.ba

Komentari