Zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH kroz projekat “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje- Faza II”, na području Općine Gornji Vakuf- Uskoplje podržano je osnivanje šest novih biznisa.

Tim povodom, danas je u prostorijama Općine Gornji Vakuf- Uskoplje upriličeno potpisivanje ugovora o nabavci opreme za novoformirane biznise. Ceremoniji potpisivanja ugovora o nabavci opreme pored Općinskog načelnika prisustvovali su vlasnici novih biznisa, predstavnici odabranih dobavljača, te menadžment Udruženja LiNK Mostar. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za nabavku opreme je 49.900,00 KM.

Tom prilikom potpisani su i ugovori o primanju donirane opreme u trajno vlasništvo, i to, CNC strug za MSŠ “Gornji Vakuf” i IT oprema za SŠ “Uskoplje.

Ono na što smo posebno ponosni, je da smo kroz ovaj vid projekta šest mladih osoba koji su imali ideje da kroz samozapošljavanje i registraciju svog obrta uspijemo podržati u opremi u vrijednosti od skoro 50 hiljada maraka. Također, Općina je pošto je vidjela da su to zdrave ideje i zdravi projekti, i pogotovo kada se radi o egzistenciji njihovih porodica, uspjeli smo dodatno da im obezbijedimo plaćanje doprinosa za godinu dana, kako bi im dali dodatni vjetar u leđa, za tu njihovu hrabrost da uđu u ove projekte i urade samozapošljavanje”,kazao je Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

Naredni koraci su pružanje mentorske podrške novoosnovanim biznisima, budući da sve analize o poduzetništvu pokazuju da se većina biznisa raspadne u prvoj godini poslovanja. Budući da će im raspolaganju biti stručnjaci iz ekonomije, marketinga i razne druge ekspertize da rade sa njima na razvijanju njihovih ideja, oni sada startaju na tržište, susreću se sa novim izazovima, tako da im je jako važna mentorska podrška koju će imati duže od godinu dana, kako bi sebi osigurali održivost“, istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Posao ide extra, ima posla uvijek. Zahvaljujući LiNK-u dobio sam potrebnu obuku i upute kako osnovati vlastiti posao. Iako sam prije ovog javnog poziva planirao ići u inostranstvo, odustao sam od toga i ovdje planiram nastaviti svoj posao“, kazao je Hasan Gvozden, koji je pokrenuo posao keramičara.

Sahatkula.ba

Komentari