Emina Brkanić, prije sedam godina bila je učenica OŠ Grbavica 1 u Sarajevu i žrtva pedofila-nastavnika Samira Alihodžića. Nakon što se osuđeni pedofil vratio da radi u školi, njegova bivša učenica i žrtva je odlučila javno progovoriti.

Nastavnik sporta i tjelesnog odgoja OŠ Grbavica 1 u Sarajevu Samir Alihodžić vraćen je na posao iako je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji. On je zatvorsku kaznu platio i tako ostao na slobodi, a u novembru mu je istekla i zabrana obavljanja djelatnosti.

“Kako mediji navode, u radni odnos u gorespomenutoj školi vraćen je Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, osuđen za p e d o f i l i j u. Drugostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora od godinu dana i godina dana zabrane obavljanja djelatnosti. Pišem vam ovo s beskrajnom nadom da ćete nešto poduzeti. Ja sam kao maloljetno lice i žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja”, navela je na početku.

SKANDALOZNO

Sarajevo: Osuđeni pedofil platio zatvorsku kaznu i vratio se da radi kao nastavnik u školi

Kaže da prijavu nije podnijela radi sebe već i zbog drugih djevojčica nakon što je saznala da su i one žrtve nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića.

“Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase. Uz podršku divne tužiteljice koja me zastupala sam uspjela izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu. Uspjele smo, osuđen je na prvostepenoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostepenom presudom potvrđeno da je kriv. Slavila sam tu vijest, kao uspjeh jedne djevojčice u misiji da zaštiti sve ostale djevojčice”, prisjetila se.

Iako je u presudi dobio zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od samo godinu dana, Emina Brkanić kaže kako je vjerovala da će etiketa koju je napokon dobio i činjenica da će odslužiti zatvorsku kaznu biti dovoljan razlog da ga više nikad niko ne zaposli u bilo kojoj radnoj sferi koja podrazumijeva rad s djecom.

“Vijest koja je jučer objavljena, da se vraća u radni odnos, u školu i među djecu uprkos svemu je toliko poražavajuća i stavlja pod upitnik svrhu svega kroz šta sam birala da prođem kako bi istina izašla na vidjelo. On je čovjek koji ima toliko moćnu štelu da je, kako škola navodi, od suda dobio potvrdu o nekažnjavanju. (???)

Škola također navodi da nema zabilježenih prigovora od strane roditelja”, dodala je.

Facebook status Emine Brkanić

Facebook status Emine Brkanić

Ona je apelovala na roditelje da ne sjede skrštenih ruku već da nešto konkretno poduzmu.

“Roditelji, molim vas da preuzmete na sebe zaštitu svoje djece jer institucije su po ko zna koji put zakazale. Provjerite se svojim kćerkama kako su, pišite dopise i mailove na sve moguće adrese, povucite svoju djecu s časova tjelesnog odgoja ako je on u funkciji nastavnika dok se situacija ne riješi. A jedino adekvatno rješenje je njegov otkaz i molim vas da ni na šta manje od toga ni pod kojim uslovima ne pristajete”, poručila je.

Za kraj je kazala da se osjeća poraženo.

“Nijedno dijete koje je pod istim krovom s njim nije sigurno. Ja se osjećam poraženo, ali svim srcem stojim uz vas u daljoj borbi i navijam za pobjedu.”

Podsjetimo, povodom ove teme kontaktirali smo premijera Edina Fortu i ministricu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naidu Hota-Muminović i zatražili odgovore. Nažalost, ostali smo bez očitovanja, osim što nam je premijer proslijedio kontakt resorne ministrice.

Klix.ba

Komentari