U četvrtak, 22.12.2022.godine u vremenu od 11,00 do 13,00 sati, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su na Trgu Evrope u Travniku realizovali društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“.

Ova kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije I smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni I Hercegovini” (PILLAR), a sprovode je kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. 

Osnovni cilj ove kampanje  jeste podizanje svijesti građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda, kao i promovisanje odgovornog vlasništvo nad vatrenim oružjem. 

Tokom trajanja kampanje (od 19.12 do 31.12.2022.godine) policijski službenici i službenice će na području našeg kantona u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima sa ključnim porukama kampanje:

  • „neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo“,
  • „pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume“. 

Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, usljed upotrebe vatrenog oružja, često dešavaju u vrijeme proslava. Stoga, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane Srednjobosanskog kantona da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama: 

„Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja!“

Komentari