Kolovoz je mokar ili vlažan, a na krajnjem jugu pretežno suh. Na pojedinim dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve:  Glamoč-Mlinište,  Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Jablanica-Posušje (Blidinje) i Turbe-Karanovac, kao i područje Makljena (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), Han Pijeska i Romanije. Preko prevoja za šlepere i teretna vozila sa prikolicom preporučuje se korištenje lanaca. Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Ključ-Sanski Most. U jugozapadnim krajevima, te ponegdje na sjeveru, skrećemo pažnju na jak vjetar. Upozoravamo i na učestale odrone, a izdvajamo puteve: Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen) i Sarajevo-Foča.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Banja Luka-Klašnice (Zalužani), Sarajevo-Pale (tunel Čeljigovići), Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela) i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

BIHAMK

Komentari