Općina Gornji Vakuf – Uskoplje učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira Europska unija (EU), a zajednički implementiraju EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekt uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva,grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

Povjerenje je ključno za izgradnju pozitivnih odnosa u zajednici i temelj kvalitetne saradnje, kako između samih građana, tako i između građana i institucija vlasti. Zbog toga nam je iznimno drago da je naša općina prepoznata kao partner na ovom projektu i da ćemo kroz visoku partipaciju građana i razne aktivnosti u narednom periodu pokrenuti nove pozitivne inicijative i zajedno ojačati povjerenje i koheziju u našem gradu“, istaknuo je Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf – Uskoplje.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednice Gornji Vakuf – Uskoplje“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

🗓️„Dijalog zajednice Gornji Vakuf – Uskoplje“ održat će se 7. marta 2023. godine, u sali Općinskog vijeća, s početkom u 13 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/e/4s2f3a93GS).

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

Općina Gornji Vakuf- Uskoplje

Komentari