Bismillah, elhamdulillah.

Mjesec april u našim Bošnjačkim životima zauzima posebno mjesto, obzirom da se sa tugom i bolom prisjećamo najmilijih koji su u periodu od 1992.-1995. mučki ubijani, mučeni, protjerani…

16. aprila 1993. godine u Ahmićima je ubijeno 116 muslimana od kojih je 7 djece, a najmlađe je beba od 3 mjeseca.

Prošlo je 30 teških godina, ali to nije razlog da se sjećanje na masakr i druge zločine ugasi, već je dodatna opomena da se nikada ne zaboravi.

Sinoć, 13. aprila je u Ahmićima u Gornjoj džamiji održan program za žene, u znak sjećanja na najmilije koji su ubijeni u Ahmićima, ali i u drugim mjestima u Vitezu i u cijeloj Lašvanskoj dolini.

Organizator ovog programa je Odjel za brak i porodicu MIZ Vitez, a programu su prisustvovale i koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam uvažena Ulfeta Secunovic , sa saradnicom Lejla Ajanović . Program su podržale i druge koordinatorice Odjela za brak i porodicu okolnih medžlisa.

Nakon teravih namaza i učenja odlomaka iz Kur'ana u Gornjoj džamiji u Ahmićima, prisutnima se obratila koordinatorica Odjel za brak i porodicu MIZ Vitez Dženana Ahmić Topoljak, zahvalivši se na stalnoj podršci i dolasku prisutnih, najavila goste i predavače. Uvažena Dženana ukazala je na značaj obilježavanja ovakvih programa, kako ne bi zločini pali u zaborav.

Zatim se prisutnima obratila prof. Lejla Bešo Haskić, prof. i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva Travničkog. Uvažena Bešo Haskić je kazala kako je emanet sjećanja na masakre, zločine i sva ratna dešavanja upravo na majkama i ženama, koje treba da svojoj djeci prenesu ISTINU, koju djeca ne mogu naučiti u školama. Prof. Lejla je predstavila počasnu gošću iz Velike Britanije Melanie W. koja svake godine dolazi u Ahmiće zajedno sa svojim suprugom koji je bio komandir UN-a na području Viteza. Melanie je izrazila riječi saosjećanja, empatije i podrške majkama i porodicama, te je kazala kako će ona i njen suprug uvijek biti podrška, pa i u Velikoj Britaniji.

Glavno predavanje i obraćanje uputila je uvažena dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ u BiH, u pratnji svoje saradnice Amele Brdar, iz Ureda za društvenu brigu.

Također, u znaku podrške, uvažena dr. Malkić govorila je o ovogodišnjem ramazanskom motu Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici.

Ukazala je na važnost i snagu porodice u svim segmentima života, ulogu majke u porodici općenito, ali i u ramazanu. Pokretačka snaga i stub porodice su žene, majke koje prvenstveno moraju paziti i čuvati sebe, kako bi uputile i sačuvale svoje porodice.

Naš zadatak jeste da budemo prisutni na ovakvim obilježavanjima, jer je to najmanje što možemo učiniti za naše šehide u Ahmićima, ali i širom Bosne i Hercegovine, kako se nikada zločini, genocidi, silovanja ne bi zaboravili i ponovili.

I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su!’ Ne, oni su živi, ali vi to ne znate.

Odjel za brak, porodicu i ženski feminizam Gornji Vakuf

Komentari